Светска банка: Буџет Србије основа за раст привреде и стандарда грађана

БЕОГРАД: Буџет који је Влада Србије предложила даје основе за дугорочан раст привреде и стандарда грађана, а следећи корак је увођење платних разреда, изјавио је вечерас шеф канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Он је за РТС рекао да је Светска банка на половини израде програма са Србијом вредног милијарду и 800 милиона евра и да је циљ да се тим новцем повећа привредна конкурентост.

"Што се тиче буџета, мислимо да је то позитиван корак у правцу новог плана развоја и раста. Тај буџет одржава фискалну стабилност, јер је пројектован и дефицитан 0,5 одсто, што је боље него прошле године. То је добро. Инвестиције су повећане за 300 милиона долара, па кад се све то реализује, имаћемо бољи стандард живота и привредни раст", рекао је Ндегва.

Он је рекао и да помало забрињава питање плата и пензија, односно њиховог повећања. "С Међународним монетарним фондом договорено је да пензије могу да се коригују, али што се плата тиче, мислимо да морамо да покушамо да извршимо реформе о којима смо причали уназад две године", казао је Ндегва.

Када је реч о платним разредима, он сматра да је важно да у свакој модерној економији постоји предвидљив рационалан и кредибилан јавни сектор који зависи од заслуга. 

"То је рационализација, договорено је све то, а ми смо разочарани због кашњења, јер мислимо да би било корисно како би биле побољшане јавне услуге", рекао је Ндегва.

Светску банку, каже, радује што подржава Владу Србије када је реч о расту.

"Тај нови план раста подразумева два корака који помажемо. Први је путем буџета који би требало да помогне велике реформе како би се побољшала конкурентност економије и како би економија била окренутија тржишту, укључујући и ствари као што су рационализација тога на који начин се стечај дешава", рекао је Ндегва.

У припреми су, наводи, и неки инвестициони пројекти. Један се тиче регионалне трговине који ће помоћи да Србија буде повезанија трговински с регионом, затим пројекат за пореску управу, програм дигиталног управљања, а постоји и пројекат у пољопривреди чија се реализација очекује крајем идуће године.

"За наредну годину за те пројекте потребно је између 200 и 300 милиона. У плану имамо још неких 300 милиона. Тако да смо на половини и имамо припремљене пројекте у вредности од 800 милиона. Укупно је планирано милијарду и 800 милиона. Иде релативно добро и то имамо у припреми за наредне две године", рекао је Ндегва.

Упитан да ли кризе попут садашње на Косову утичу на економске планове, он каже да свака криза утиче на поверење у економију, али истиче да програми Светске банке нису угрожени.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести