Табаковић: Грађани не морају да брину о стабилности курса

БЕОГРАД: Стабилност динара више никога не брине, а што је најважније ни стране инвеститоре који улажу новац у Србију, изјавила је данас гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Гувернерка НБС је за РТС рекла да је први пут незадовољна пројекцијом раста од -1,5 одсто који је за нашу земљу дао ММФ.

"НБС је изашла и то са конзервативном проценом раста од -1 одсто. Наши подаци су доступни ММФ-у у сваком тренутку и веродостојни су. Међутим, ММФ је рекао да не може да иде мимо процена своје институције. Чињенице којима располаже НБС о опоравку привреде није пројекција већ стање са којима располажемо и ми и они", рекла је гувернерка.

Многи су сумњали да ће се аранжман са ММФ-ом одржати а сада смо на крају другог саветодавног аранжмана, навела је Табаковић и подсетила да је због јединствене фискалне политике и сарадње свих институција на том пољу добила назив "чуваркуца".

"Трошити колико зарадујеш је јединствена и усаглашена финансијска политике свих институција а пре свега Владе и НБС-а. Због тога стабилан динар више никога не брине а што је најважније ни инвеститоре који овде улажу новац", нагласила је Табаковић.

Гувернерка је рекла да су закључно са септембром страни инвеститори већ уложили 1,8 милијарди евра, а пројекција је да ће до краја године то бити и 2,3 милијарде.

Када је рец о спољном дугу он неће прећи 59 одсто, истакла је гувернерка, нагласивши да се води рачуна и о дугу и о стабилности динара као и о инвеститорима.

"Јединствено деловања владе и НБС испоручује грађанима стабилност да не брину о курсу, о инфлацији и да Србија буде место у коме се радо живи", истакла је гувернерка НБС.

Говорећи о ненаплативим кредитима, Табаковић је рекла да је наша земља међу најбољим јер има само око 3,5 одсто проблематичних кредита.

"НБС има механизме да помогне банкама да тај ниво одрже. Уз то смо стимулисали банке да дају привреди динарске кредите са каматама које су се практично изједначиле са оним за девизне кредите", рекла је Табаковић.

Нажалост, према рецима гувернерке, банке нису прихватиле препоруку и да смање учешће за стамбене кредите са 20 на 10 одсто.

"Само једна банка, и то домаћа, пружа услугу грађанима да подижу стамбене кредите са учешћем од 10 а не 20 одсто. Очигледно да банке сматрају да довољно зарађују од других услуга, али дугорочно то за банке неће бити добро јер морају да се боре за своје клијенте", истакла је Табаковић.

Према њеним рецима данас управо захваљујуци домаћој Дина картици градани и у местима где нема поште, банке или банкомата могу да подигну готовину на НИС-овим пумпама.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести