У АПР-у се формира Централна евиденција стварних власника

БЕОГРАД: Централна евиденција стварних власника биће успостављена до 31. децембра у Агенцији за привредне регистре.
1
Фото: Youtube Printscreen

Циљ успостављања овог "регистра" је да се стане на пут прикривању правих власника домаћих и страних компанија, а тиме и евентуални улаз "сумњивог новца" у Србију.

Закон о централној евиденцији стварних власника, по препоруци Комитета Манивал Савета Европе, ступио је на снагу 8. јуна ове године.

"Овлашћена лица у правним лицима и другим субјектима, који су основани до 31. децембра 2018. године, дужна су да евидентирају податке у ову евиденцију најкасније до 31. јануара 2019. године", кажу у АПР-у. 

Обавезу евидентирања података о стварним власницима имају привредна друштва (осим јавних акционарских друштава), задруге, огранци страних привредних друштава, пословна удружења и удружења (осим политичких странака, синдиката, спортских организација и удружења, цркава и верских заједница), фондације и задужбине, установе, страна представништва (привредних друштава, удружења, фондација и задужбина). 

Закон се, додају, не примењује на привредна друштва и установе у којима је Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе једини члан, односно оснивач. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести