Упис имовине за само три дана

НОВИ САД: Исправност документације коју грађани и привреда убудуће буду подносили за катастар ради уписа права провераваће јавни бележници (нотари), а не службеници катастра, чиме ће поступак бити значајно ефикаснији, предвиђа радна верзија новог закона о уписима у катастар, о којој се дискутовало на округлом столу у Палати Србије.
katastar  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 Очекује се да тим новинама буде омогућено да се упис у катастар обавља у року од три дана.

Та новина уводи се јер провера документације не би ни требало да буде посао службеника катастра већ је нужно да документе контролишу они који су за то најстручнији и тај принцип већ је успешно доказан у реформи издавања дозвола за градњу.

Служба катастра биће растерећена значајног посла јер већ сада има 24.000 нерешених жалби које су поднели грађани и привреда.

24.000 нерешених случајева у катастру

„Новим законом желимо да убрзамо поступак уписа и зато уводимо електронски шалтер за размену документације између Службе за катастар и професионалних корисника – јавних бележника, јавних извршитеља, судова и осталих који ће бити одређени у складу са секторским прописима и подзаконским актом“, изјавила је државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.


Нема дангубе по шалтерима
“Уместо три-четири одласка на шалтер, Нацртом закона предвиђа се да ће грађани само једним одласком код јавног бележника завршити и оверу уговора и упис својине“, наводи директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић. “Осим смањења броја поступака, скратиће се и рокови, што ће грађанима олакшати упис права, али и додатно нашу земљу унапредити на међународним листама конкурентности као што је Дуинг бизнис листа Светске банке“.

Јавни бележници ће документацију коју овере (нпр. купопродајни уговор за некретнину), а која представља правни основ за упис у катастар непокретности, достављати надлежној служби катастра по службеној дужности, преко е-шалтера у року од 24 сата, наводи се у саопштењу НАЛЕД-а.

Нотар ће бити дужан да у том року достави документацију Катастру чак и ако странка није уплатила прописану таксу, а такође ће Катастар бити у обавези да изврши упис.

С друге стране, странци ће бити стимулативније да на време плати предвиђени намет јер ће износ таксе бити 20 одсто нижи.

Д. Урошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести