Велико интересовање туриста за одмор у Војводини уз ваучере

НОВИ САД: Протекла око два месеца, а због пандемије коронавируса, у Србији је у неколико делатности, пре свега туризму, хотелијерству и угоститељству, пословање практично стало, а слично је и у другим земљама.
palic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Да би подстакла домаће госте да одмор проведу у својој земљи, држава већ неколико година обезбеђује ваучере и сноси део трошкова па је тако и сада, само што је обезебеђено још више подстицаја. За поделу ваучера увек је интресовање веће од понуде, оних с почетка године одавно нема, а од среде је почела подела 400.000 додатних ваучера за одмор у Србији. Већ тог дана пријавило се око 3.000 грађана, што, по речима министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, несумњиво показује да ће ваучери бити подељени брзо. 

Онима који желе да се одмарају, а да им трошкови буду мањи – уз ваучере – на располагању је готово 1.500 објеката у целој земљи, а будући да су сада у понуди и Београд и Нови Сад, сигурно је да ће их бити више. Грађани наше земље могу се одмарати у бањама, на планинама, језерима... а осим мањих туристичких дестинација, ваучере могу искористити и у веома атрактивним местима за одмор. Тако се у Војводини уз ваучере може боравити и на Палићу и у Белој Цркви, а доста је туристичких посленика у тим местима који нуде ту врсту одмора. Они с којима смо разговарали указују на то да ће та акција дати снажан импулс опоравку туризма и угоститељства, тиме и позитивно утицати на оне који се тим послом баве. Истовремено, туристи ће имати мање трошкове на одмору, а на основу интересовања, многи су се одлучили за ту опцију, па би они који желе да годишњи одмор проведу уз коришћење ваучера – требало да пожуре.

По речима власнице објекта Лотосов цвет” на Палићу Весне Милошевић, интерсовање је огромно, термини су резрвисани муњевитом брзином и већ сад готово да нема слободних места у јулу и августу.

– Откако је почела подела ваучера, укључени смо у њу и имамо добра искуства, али до сада није било овако великог интересовања туриста – каже Весна Милошевић. – Већ и с поделом првих ваучера, на почетку године, одзив гостију био је одличан, имали смо резервације и уговорене доласке, а и пре него што је почела подела нових, било је извесно да ће се на Палићу тражити место више. 


Пријава на шалтерима пошта

Грађани се за коришћење ваучера за одмор у Србији пријављују на шалтерима „Поште Србије”. Биће подељено 400.000 ваучера у вредности 5.000 динара, који ће моћи да се искористе до 20. новембра ове године. За ваучере се могу пријавити пензионери, незапослени, запослени с примањима до 70.000 динара, студенти и носиоци пољопривредних сеоских газдинстава. Више од половине оних који су се у Србији одмарали користећи ваучере су пензионери.


Она указује на то да је Палић туристима увек занимљив, да је гостију било већ у марту, а да су били букирани и термини у априлу и мају.

– Будући да се они нису могли реализовати, с гостима који су резрвисали термине у том периоду ћемо се договорити када да дођу и искорите ваучере. Што се тиче термина у другој половини јуна и на крају августа, сигурно ће врло брзо бити заузети, а има и оних који Палић желе да посете у септембру, октобру, као и новембру, до термина до којег се ваучери могу искорисити. 

И у Белој Цркви је много оних кои су се прикључили акцији ваучера, а  цене зависе од врсте и квалитета смештаја. Тако је за ноћење у том месту у појединим објектима потребно пет евра, има и оних који за децу до 12 година дају попуст од 50 одсто, а могу се изнајмити и апартмани уз дневни најам од  око 3.000 динара.

Власница Апартмана „Поповић” Ајша Поповић каже да је подела нових ваучера и те како значајна за њих – због наставка посла, али и за грађане, који могу да се одмарају под повољнијим условима, да већ нема слободних капацитета у јуну, јулу, августу, а да их је нешто мало остало за септембар.

– Већ три године у нашим апартманима бораве гости уз коришћење ваучера и никад до сада није било тако велико интересовање јер су капацитети – осам смештајних јединица и максималан број гостију 25 –  практично попуњени. Цена дневног закупа по апартману је у јуну и септембру 3.000 динара, у јулу и августу 4.000. Имали смо госте и у марту и то је већ послато на реализацију.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести