Влаисављевић: Аеродром повећао приходе за 12 одсто у 2018.

БЕОГРАД: В. д. генералног директора београдског аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић изјавио је данас да је тај аеродром у 2018. подигао укупне приходе за 12 одсто, као и да је у његову безбедност уложено више од 16 милиона евра од 2013. године.
aerodrom nikola tesla, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, ilustracija

На првој Конференцији о безбедности аеродрома (ASCE) у Србији и Југоисточној Европи, која је почела данас у Београду, он је рекао да је аеродром у последњих пет година за 200 пута увећао профит и да је од 2013. године са 125.000 евра профита дошао на више од 25 милиона евра.

"Имамо нових милион путника на аеродрому, нових 10 авиокомпанија које лете у редовном саобраћају, 17 нових авиолинија у редовном саобраћају. Такође, подигли смо вредност аеродрома за више стотина милиона евра, уложили 70 милиона евра из сопствених средстава у развој, инвестиције, проширење капацитета и нове светске технологије", рекао је Влаисављевић.

Додао је да је изграђен нови терминал, платформа за одлеђвање, транспортне траке и друго.

"Уожили смо више од 16 милиона евра у безбедност на аеродрому", навео је челник београдског аеродрома.

Дводневна конференција је окупила представнике свих регионалних аеродрома и компанија из области безбедности авијације, као и произвођаче опреме и софтвера.

Организатор је компанија "Tango Six Evenst", а генерални покровитељ београдски аеродром "Никола Тесла".

Влаисављевић је изразио очекивање да ће ова конференција постати традиционална.

"Оваква конференција је неопходна Београду и региону, ова тема је све важнија за аеродроме", рекао је Влаисављевић.

Додао је да су додатни тренинзи, курсеви и слично потребни свима ради даљег подизања безбедности на аеродромима у региону.

Како је рекао, по питању безбедности београдски аеродром има има добру комуниакцију са свима у региону и шире.

Оснивач и директор "Tango Six Group" Петар Војиновић је рекао да ће конференцији присуствовати око 500 делегата, као и 96 компанија из Србије, региона и света.

Подсетио је да "Никола Тесла" добија новог концесионог власника и да тек предстоје инвестиције на том аеродорму, и захвалио на партнерству.

Међународна конференција "Airport Security Convention and Exhibition" одржава се у хотелу Хилтон, а другог дана конференције, 20. децембра, биће одржана и вежба с припадницима МУП-а.

Припадници МУП-а ће на тераси хотела Хилтон демонстрирати поступање са сумњивим опасним пртљагом.

Користиће редовну опрему, али и робота који је за потребе припадника МУП-а набавио аеродром "Никола Тесла", они ће прегледати пртљаг који остане без надзора, утврдити да ли у њему постоји забрањени предмет и уништити га.

Присуствују представници свих аеродрома у региону: Љубљана, аеродрома у Хрватској, аеродром Сарајево, Бањалука, Подгорица, Тиват, Охрид, Скопље, Тирана, Ниш и други, као и државних органа и институција - полиција, царина, Директорат цивилног ваздухопловства Србије, SMATSA, авиопревници...

Циљ конференције је да окупи најважније представнике у том сегменту индустрије у Југоисточној Европи и повеже их са свима заинтересованим да своје пословање прошире на домен безбедности аеродрома.

Представљени су светски реномирани произвођачи опреме: Smitsh detection, Rapiscan, Nutctec h, Rohde & Sc Hwarz, Sony, Huawei, Surescan, CEIA, Bruker, Dallmeier.

Београдски аеродром поделиће своја искуства с колегама из региона, јер је успешно прошао све ЕКАК инспекције, пројекат One Stop Security верификован од стране инспектора Европске комисије, TSA инспекције, што је омогућило директне летове националног авиопревозкика ка САД и друго.

На "Тесли" ускоро самостално чекирање путника и пртљага

На аеродрому "Никола Тесла" у Београду ускоро ће бити омогућено самостално чекирање путника и пртљага, с потпуном аутоматизацијом "од доласка на аеродром до уласка у авион", речено је данас на првој Конференцији о безбедности аеродрома (АСЦЕ) у Србији и Југоисточној Европи.

Директор за ИТ на аеродрому Марко Марковић рекао је Танјугу да је већ почела набавка опреме и да је планирано да се наредних година уведу сви системи за аутоматизацију процеса на аеродрому који су у вези са путничким сервисом.

"Идемо у том правцу, да путници могу самостално да се чекирају и да се самостално укрцавају у авион", рекао је Марковић.

Казао је да су потребна велика улагања, да имплементација траје од шест месеци до годину дана, и додао да је већ набављена опрема за самосталну регистрацију путника и пртљага.

"Путник би од куће могао да уђе у авион самостално и све процесе изврши дигитално", навео је Марковић, додајући да то постоји на свим модерним светским аеродромима.

Он је навео да београдски аеродром иде ка дигиталној трансформацији како би се путницима омогућила што боља услуга.

"Увели смо систем за самостално чекирање путника на лет, то је био веома обиман и захтеван пројекат. Све више ћемо се у будућности усмеравати на то да путници буду све самосталнији, односно да могу од своје куће до аеродорма сами да прођу све - од уласка на гејт, до пасошке контроле и авиона", рекао је Марковић.

Директор за безбедност београдског аеродрома "Никола Тесла" Владимир Мићић рекао је Танјугу да је у претходне четири године уложено више од 16 милиона евра у безбедност на аеродрому.

"На пример, рендгени у стандарду 3 који се користе за преглед предатог пртљага, пошто по Европској конференцији цивилног вазухопловства (која је највиша инстанца цивилних ваздухопловних власти у Европи), од 2020. године сви аеродроми за преглед предатог пртљага морају да користе уређај стандарда 3", рекао Мићић.

Он објашњава да су то рендгени који у себи садрже класичан рендген, али и део који ради на принципу "компјутерске томографије" - тако да могу да прегледају пртљаг у 360 слајсова.

"И ако имате нешто сумњиво у пртљагу може софтверски да се извуче тај део и ротира 360 степени, да би се утврдило да ли је опасан. Са тог аспекта, аеродром ''Никола Тесла'' има пет рендгена и до данас је заменио четири, који вреде око пет милиона евра", навео је Мићић.

Како је рекао, уграђена је нова опрема: ограда на периметру у дужини од преко 16 километара покривена је видео надозором, осветљена, постоји "граунд'' радар" за детекцију упада и друго. Прешло се на ИТ камере тако да је замењен класичан аналоган систем видео надзора.

"Покривен је видео надзором цео аеродром, паркинг, позиције, јавни паркинзи за аутомобили, периметар, зона прилаза аеродрому. Набављен је прошле године за потребе полиције на аеродрому робот за рад са опасним и сумњивим предметима", рекао је Мићић.

Тај робот може да уђе у авион, да прође између седишта и отвори багажни простор где се смешта ручни пртљаг.

Може да изнесе из авиона сумњиви пртлаг на безбедну локацију и да га уништит - има водени топ и друга средства, навео је Мићић.

Само током прошле године аеродром "Никола Тесла" је набавио најсавременију нову и додатну опрему за послове обезбеђивања у ваздухопловству, међу којима и ватрогасно возило 6џ6, телехендлер виљушкар, командно ватрогасно возило 4џ4, роботе за откривање експлозива, камере за снимање доњег дела возила, систем за откривање и ометање дронова, а за потребе тренинга и симулатор хеликоптера, као и симулатор пожара резервоара под притиском.

У другој половини 2017. године, обављена је комплетна замена метал детектора савременијим решењем - скенерима за тело. 

Планирано је да, за сада, скенери за тело буду постављени у свим чекаоницама, осим од А6 до А10.

Нови скенери обезбедиће знатно бржи преглед путника, будући да цео процес скенирања и верификовања слике од стране оператера за монитором не траје дуже од три секунде.

Почетком децембра, реномирана компанија "Нуктек" поклонила је аеродрому "Никола Тесла" безбедносну опрему у вредности од 1,2 милиона евра. Реч је о најсавременијем рендген уређају на свету која се користи за преглед предатог, односно чекираног пртљага. 

Применом ове опреме, уз већ купљену безбедносну опрему коју поседује, аеродром "Никола Тесла" ће се наћи у самом врху светских ваздушних лука, кажу на аеродрому.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести