Вучић: Планови за 10 српских општина, али, дајте пројекте...

ЛЕПОСАВИЋ: Председник Србије Александар Вучић изнео је на бизнис форуму у Лепосавићу планове за развој 10 општина на КиМ с већински српским становништвом.
1
Фото: Tanjug

Вучић је синоћ навео да ће у Лепосавићу помоћи фабрику за прераду дрвета како би имала вишу фазу прераде, у плану је да се отвори фабрика за производњу намештаја и фабрику пелета, а 13 милиона евра Трепча ће уложити у погон за производњу батерија, где ће бити запослено између 250 и 300 радника. Такође, најавио је помоћ у проналажењу инвеститора за Шик Копаоник.

Када је реч о Зубином Потоку, Вучић каже да ће помоћи наставак производње у фабрици текстила Јавор, као и отварање и обнављање капацитета у фабрици намештаја Симпо, али и земљорадничку задругу, која је највећи откупљивач воћа и поврћа на КиМ. За Косовску Митровицу је Вучић рекао да ће помоћи отварање ИТ центра који ће производити софтвере и да је ту држава спремна да уложи велики новац, али и наставак незавршене спортске хале... Радиће се и централни градски трг, навео је и додао да је северна Косовска Митровица, као и Грачаница, својеврстан симбол и да, као таква, мора да се и развија и напредује. "Хоћемо и имамо снаге, макар све ново изградили, да направимо један од најлепших српских градова и не само да уредимо централни трг, него и све друго. То је слика и прилика Србије, то је слика и прилика српског народа", рекао је Вучић.

У Звечану ће држава помоћи завршетак Рајске бање у Бањској, ускоро почиње производња пива у Бањској, а ту је и сушара за воће од 1.000 килограма у турнусу. У Грачаници, додаје Вучић, тебало би да буде отворена фарма са 10.000 кока носиља и проиводњу јаја, да се повећају капацитети кланичарске индустрије, као и да се направи фабрика санитетског материјала, за шта ће се дати највећи подстицаји потенцијалном инвеститору. Вучић је позвао људе из Ранилуга да предложе пројекте, као и из општине Партеш, додајући да би у обе те општине требало обновити локалне путеве.

У Новом Брду би требало отворити линију за обраду прехрамбених сировина, као и фарму за 300 грла јунади и туристички садржаји. У Штрпцу ће ће бити уложено у развој пекарског погона, као и завршетак вртића. Председник Србије је позвао све општине да дођу са припремљеним плановима и пројектима, а да ће се све што се може и урадити и уложити новац, а поручио и да би се онда поново видели за годину дана да заједно сагледају шта је учињено и шта надаље може и треба да се ради.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести