Вучић: Србија ће ускоро градити брзу пругу Београд-Ниш

АТИНА: Србија ће ускоро почети да гради и брзу пругу између Београда и Ниша, која ће бити део важног железничког коридора од Атине до Будимпеште, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на састанку са грчким привредницима.
pruga
Фото: Dnevnik.rs

Вучић је казао да је већ разговарао са представницима Грчке о потреби да се уради добра железничка веза од границе са Северном Македонијом до Солуна, с обзиром да ће Србија ускоро градити брзу пругу од Београда до Ниша, исту као ону што већ гради од Београда до границе са Мађарском према Будимпешти (за брзину возова од 200 километара на час).

"Онда ћемо градити и пругу од Ниша до Прешева за брзине возова од 120 до 160 километара на сат. То ће створити железнички коридор не само за Србију, већ и Грчку", нагласио је Вучић.

Подсетио је да се од Луке Пиреј у Атини железницом превозе велике количине кинеске и друге робе ка Централној и Западној Европи.

Вучић је, такође, подсетио да је Србија завршила јужни и источни крак путног Коридора 10, ка Северној Македонији и Бугарској.

Председник Србије поручио је грчким привредницима да инвестирају у Србији и истакао да многе европске компаније долазе у нашу земљу, а посебно немачке, које запошљавају 62.000 људи.

"Желимо да радимо заједно са вама, увек су вам отворена врата Владе Србије и Развојне агенције Србије, али и моја канцеларија ће бити увек отоврена ако одлучите да инвестирате у нашој земљи. Можете да рачунате на нашу помоћ", поручио је Вучић.

Нагласио је да Србија нуди одличне услове за инвестиције захваљујући и систему субвенција од стране државе које иду до 50 одсто улагања компанија.

"То значи 30 одсто у новцу, а до 20 одсто у обезбеђивању инфаструктуре - струје, путева, воде, гаса и другог".

Вучић је нагласио да је држава у односу према инвеститорима врло тачна и да увек испуни све што буде договорено.

Председник је нагласио да је Србија привукла 55 одсто свих инвестиција на Западном Балкану.

"Када причамо о Западном Балкану, ми смо доминанти у привлачењу директних страних инвестиција, мислим на Албанију, Македонију, ЦГ, БиХ, плус Приштина, који они су имали 45 одсто, а остало ми. Такође, имали смо двоструко више инвестиција него Бугарска и двоструко више од Хрватске, иако су обе земље чланице ЕУ", навео је Вучић.

Представио је резултате српске економије и навео да је привредни раст Србије износио 4,4 одсто прошле године, а да ће ове године бити најмање 4,0 или 4,1 одсто, иако почетак године по том питању није био тако добар.

Вучић је истакао да ће Србија по расту у последњем кварталу ове године бити прва у Европи, као и да је била друга у трећем кварталу са растом од 3,7 одсто, док је Мађарска била прва са растом од 3,8 одсто.

Нагласио је да је Србија смањила незапосленост са 25 на испода на 9,9 одсто у прехтодних шест година, као и да је удео дуга у БДП-у смањена са 79 одсто на 51 одсто.

Председник Србије је рекао да држава има четвту годину суфицит у буџету и да ће просечна плата у јануару бити око 510 евра, док је раније била 334 евра.

Додао је да Србија и Бугарска имају најниже поресе, што је такође добро за пословање грчких инвеститора.

Вучић је рекао да сектор грађевине ове године бележи раст од 39 одсто и да ће заједно са индустријом бити велики покретач привредног раста Србије.

"То су два мотора привредног раста, а у тим областима има пуно простора и за грчке инвестиције", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести