За иновативна решења српских компанија 2,45 милиона евра

БЕОГРАД: Бесповратна средства, чак 2,45 милиона евра, добило је данас 25 компанија у Србији које су имале најбоље иновационе пројекте.
Dodela sredstava Fonda za inovativnu delatnost  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Средства је компанијама доделио Фонд за иновативну делатност кроз два порограма - Програм раног развоја и Програм суфинансирања пројеката.У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у раној фази, бесповратна средства су одобрена за 20 иновационих пројеката у укупном избосу од 1,45 милиона евра, а компаније су добиле до 80.000 евра.

У оквиру Програма суфинансирање иновација средства од милион евра додељена су за пет пројеката, а те компаније добиле су износе до 300.000 евра.Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је развој иновација и дигиталне економије препознат ако један од стратешких приоритета Србије.

Он је истакао да Влада Србије жели да развија економију засновану на знању и да је намера Владе да подржи развој иновационог предузетништва, кроз јачање везе између науке и привреде и финмансијску помоћ за оснивање нових и јачање постојећих иновационих компанија.

"Следеће године биће опредељен много већи буџет за иновације", рекао је министар и додао да цгхе следеће године бити реализовани програми за изградњу иновационе инфрастеруктуреу градовима широм Србије.Он је посебно подвукао значај програма развоја женског иновационог предузетништва.

Градски менаџер Горан Весић каже да сама чињеница што је Влада Србије изабрала министра за иновације и технолошки развохј говори колики се значај придаје иновативној делатности."Ми као локална самоуправа немамо пуно надлежности када је у питању ова врста делатности, али смо предузели одтређене кораке да подстакнемо комапније да крену са новим послом", рекао је Весић.

Он је подсетио да је Град , заједно са Министарством просвете, Универзитетом Београд, обновио Научно технолошки парк, те да у њему данас ради 54 компаније, са 650 ИТ инжењера. "Показали када се ствари поставе на прави начин, када се људима да шанса да је онда могуће да се ствари развијају", нагласио је он и додао да се нада да ће Град Београд убудуће моћи да издвоји више средстава.

Град је, како је рекао, ове године издвојио милион динара преко Фонда за младе пројекте за подршку новим пројектима средњошколаца.На овогодишњи јавни позив Фонда за иновациону делатност, који је завршен 1. септембра , пријавило се 237 компанија, од чега је 137 за Програм раног развоја и 100 за програм суфинансирања иновација.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да овогодишње интересовање показује да у Србији има иновационог потенцијала, а да финансијска подршка кроз два програма даје прилику предузећима да смање ризик развоја нових производа и остваре видљиве резултате у расту свог пословања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести