За помоћ од 100 евра до сада се пријавило 968.000 младих

БЕОГРАД: За помоћ од 100 евра до сада се пријавило 968.000 младих, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и додао да је та помоћ у потпуности оправдана економска мера, која представља подстицај за младе и показује колико је држава јака и стабилна.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

"Нама је био циљ да створимо лепу атмосферу, да ширимо оптимизам међу младима, и да виде да је држава ту за њих, да смо јаки, стабилни, да имамо снаге да помогнемо и њима", рекао је Мали за ТВ Пинк.

Додао је да су млади рекли да ће тај новац потрошити на различите начине, неко ће уложити у криптовалуте, неко ће купити књиге, платити испите, курс језика, неко ће извести девојку на вечеру, купити спортску опрему или уштедети за ауто...

"Дакле, то је позитивна мера, јер се шири оптимизам, а и држава показује колико су нам млади важни. И председник Александар Вучић је рекао да ће ово пробудити дозу одговорности код младих, јер за многе ће ово бити први новац који добијају. Ово ће створити и одговорност и обавезу да се на прави начин односе према новцу", навео је он.

Министар је нагласио да ће се тај новац вратити у српску економију, односно у буџет, кроз ПДВ.

Подсетио је да је држава 14. јануара исплатила 10.000 динара здравственим радницима и рекао да ће 10. фебруара бити уплаћено и по 20.000 динара свим пензионерима.

Како је рекао, када су започете тешке реформе у Србији, циљ је био да се створе услови да пензије расту реално, у складу са могућностима и додао да пензије сада расту по швајцарској формули.

"Ове године, од 1. јануара су веће за 5,5 процената, а са ових 20.000 динара, укупан раст фонда пензија ће бити 11,2 одсто. Да вас подсетим, циљ је да реализацијом пројекта ''Србија 2025'' просечне пензије буду 420, 430 евра, а просечне плате око 900 евра 2025. године", навео је он.

Подсетио је и да држава већ две године директно помаже и привреду и грађане и да је држава издвојила укупно 8,7 милијарди евра за ту помоћ, односно 18 одсто нашег БДП-а.

Мали је истакао да је прошле године стопа раста била 7,5 одсто, а 2020. године минус 0,9 одсто, што је кумулативно 6,5 процената.

"Када посматрате раст, ми смо друга земља у Европи, одмах после Ирске која није упоредива, јер су у њој регистроване велике компаније. Ако то занемарите, Србија је број један у Европи у доба највеће економске и здравствене кризе икада. Показали смо да знамо, не само да управљамо јавним финансијама, и како да улажемо новац, већ и да растемо и побеђујемо у економији", рекао је Мали.

Осврнуо се и на нови систем е-фискализације и позвао фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције државе, јер рок истиче 31. јануара.

Министар је подсетио да држава исплаћује 100 евра по фискалном уређају и 100 евра по локацији.

Рок за прелазак на нови систем е-фискализације је 30. април.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести