За прераду ове године 85.000 тона опасног отпада

Чланице Удружења рециклера Србије планирају да у овој години прераде око 85.000 тона опасног отпада, што је 20 одсто више у односу на претходну.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Опасан отпад и његово правилно одлагање и третман су кључни да не би дошло до загађења животне средине и опасности по људе – рекао је председник Удружења рециклера Владимир Живаљевић. – Удружење је током протеклих неколико година прерадило више од 250.000 тона отпада, који би, да се нашао у нашем окружењу, био права еколошка бомба."

У Србији се годишње произведе више од 100.000 тона опасног отпада, за који је важно да се третира на прави начин, наводи се у саопштењу Удружења.

" Министарство за заштиту животне средине је својим акцијама, које је покренуло у последњих неколико недеља, скренуло пажњу на значај подизања свести грађана у области рециклаже и самог третмана опасног отпада ", рекао је Живаљевић.


Од таксе 10 милијарди

По подацима Удружења рециклера Србије, ове године је од еколошке таксе прикупљено десет милијарди динара, што је 30 одсто више у односу на претходну годину, када је наплаћено укупно 7,5 милијарди по принципу „загађивач плаћа”.

" Потребно је направити систем на основу којег ће се индустрији предвидљиво плаћати третиран отпад новцем из Зеленог фонда. Неопходно је да се новац од еко-таксе користи у складу са законом, те да политика управљања новцем прикупљеним од загађивача буде буде искључиво у интересу заштите живитне средине " закључио је Живаљевић.


Он је нагласио да је кључна ствар да се у наредном периоду обезбеди да наплаћена еколошка такса буде усмерена на пројекте из области животне средине, као и да се наменски троши. Живаљевић је указао да ће само на тај начин доћи до развоја области животне средине, пораста броја „зелених” радних места, стварање кадрова који ће бити стручни да решавају софистициран процес третмана опасног отпада и искоришћења постојећих капацитета погона за прераду опасног отпада, који се тренутно користе само 50 одсто.

Д. У.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести