За реконструкцију топионице РТБ Бор више од 200 милиона евра

БЕОГРАД: Кинеска компанија "Зиђин", стратешки партнер Рударско-топионичарског басена (РТБ) "Бор", започела је израду пројекта за комплетну реконструкцију и проширење постојеће топионице у кругу тог предузећа.
bor topionica, rtb.rs
Фото: rtb.rs

Реч је о инвестицији која ће, по досадашњим рачуницама, износити више од 200 милиона евра потврдио за "Новости", градоначелник Бора, Александар Миликић.

"У разговору са представницима ''Зиђијена'' потврђено ми је да је овај пројекат, али и још много других, у припреми" казао је Миликић.

Каже да му је предочено да ће, уместо садашње топионице, која има капацитет прераде од 80.000 тона бакарног концентрата годишње, у року од највише четири године, на том месту нићи нови металуршки агрегат у коме ће се топити до 200.000 тона те сировине.

Паралелно са проширењем капацитета топионице, инвестираће се, уз постојећа два, и у куповину и монтажу још два конвертора - машина у којима се састав концентрата бакра са 62 одсто "пење" на 99,8 процената.

"Планиране су и куповина и уградња нове анодне пећи, где се, након третмана у конверторима, добија бакар чистоће 99,85 одсто", наводи за Новости извор из "Зиђина".

Након тога, та сировина ће ићи на прераду у потпуно нову "Електролизу", где се добија финални производ - црвени метал готово стопостотне чистоће.

"Зиђин" ће, пише лист, инвестирати и додатна средства како би се, поред постојеће, направила још једна фабрика за производњу сумпорне киселине.

У постојећој фабрици сумпорне киселине сада се годишње производи до 400.000 тона те сировине, а по пуштању у рад другог погона годишње ће се, као пратећи производ у продукцији бакра, добијати између 900.000 и милион тона сумпорне киселине.

Градиће се и нов погон за пречишћавање отпадних вода и гасова, тако да ће, пре него што доспеју у атмосферу, у том погону бити "хватано" чак 99,8 одсто свих отпадних гасова.

"Све ово је неопходно јер се очекује отварање нових рудника у Бору и Мајданпеку, због чега и капацитети прераде морају бити већи, уз максимално придржавање строгих еколошких прописа".

Већ ове године, по садашњим резултатима, "Зиђин" ће из сопствених сировина произвести око 80. 000 тона бакра, односно готово двоструко више у односу на период пре него што је децембра 2018. године преузео већински пакет у РТБ "Бор".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести