"Зиђин" званично преузима РТБ Бор 18. децембра

БЕОГРАД: Кинеска компанија "Зиђин Мининг" преузеће и званично РТБ Бор 18. децембра, изјавио је директор РТБ Бор Благоје Спасковски. 
RTB Bor/Tanjug
Фото: Tanjug

Спасковски је, наводи портал Соларисмедиабор, на свечаности поводом 65 година Планинарског дома на планини Стол код Бора, рекао и да ће он остати на тој функцији још три године. 

"Кинески пријатељи и нови власници РТБ-а помоћи ће нам, између осталог, и да осавременимо и обогатимо Музеј рударства и металургије на светском нивоу", каже Спасковски. 

Додаје да постоје реални изгледи да се сагради и посебна музејска зграда и да је поносан на свој досадашњи рад.

"Помогао сам свом снагом, заједно с државом Србијом и председником Вучићем, и да пронађемо најбољег стратешког партнера. Убеђен сам да ће РТБ и Бор за пет-шест година достићи огроман развој у сваком погледу. Производња ће се више него утростручити, што гарантује и пунији локални буџет и бољи стандард грађана", рекао је Спасковски, преноси портал.

Иначе, кинеска компанија Зиђин мајнинг груп (Зијин Мининг Гроуп) изабрана је за стратешког партнера Рударско-топионичарског басена "Бор" (РТБ) крајем августа ове године.

План је да уложе укупно 1,46 милијарди долара у РТБ Бор. 

Кинеска компанија има обавезу да инвестира 350 милилона долара за докапитализацију, а да јој припадне 63 процента власништва над РТБ-ом. 

Зиђин се обавезао да сачува 5.000 радних места и да инвестира 200 милиона долара за решавање дугова, чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред припремљен план реорганизације).

Инвестицијама је предвиђено да 320 милиона долара буде уложено у рудник Церово и његово отварање. 

Кинески партнер има и амбициозан план за Топионицу, која има капацитет производње 80.000 тона, а тренутно производи око 43.000 тона. 

План кинеског сратешког партнера је да за три године ради пуним капацитетом од 80.000 тона, а после шест година пословања да производи између 120.000 и 150.000 тона. 

Зиђин се обавезао да ће у екологију и решавање еколошких проблема уложити 136 милиона долара. 

Компанија Зиђин један је од највећих кинеских производача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. 

У девет земаља запошљава 17. 500 радника, а прошле године компанија је била на 22. месту листе највреднијих рударских компанија у свету.

Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра, док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести