Култура - Наслови

Култура / Наслови Николи Џафу „Златна плакета” УЛУС-а
НОВИ САД: Удружење ликовних уметника Србије доделило је награде најуспешнијим ауторима чији су радови излагани током протекле године на самосталним и групним изложбама у УЛУС-овим изложбеним просторима у Београду (Уметнички павиљон “Цвијета Зузорић” и Галерија УЛУС).
Култура / Наслови У водама Егејског мора пронађени остаци римске галије
АТИНА: У водама код Касоса, најјужнијег грчког острва у Егејском мору, пронађени су остаци римске галије, као и остаци других бродова из античког доба, саопштено је из грчког министарства културе.
Култура / Наслови Слике Бате Михајловића у Збирци стране уметности у Новом Саду
НОВИ САД: У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, Дунавска 29, у току је изложба слика истакнутог ликовног уметника Милорада Бате Михаиловића (1923 - 2011).
Култура / Наслови Адријан Фајкс: Дијалог је предуслов уметности
НОВИ САД: Када говоримо о значају Аустријског културног форума за уметничку сцену у Србији, не могу се пренебрегнути вишедеценијске везе између ове две земље.
Култура / Наслови Отворена изложба дечјих калиграфских радова у Новом Саду
НОВИ САД: Изложба дечјих калиграфских радова „Наша азбука” постављена је 15. јануара у уличним излозима Градске библиотеке Новог Сада у организацији саме Библиотеке и Бугарског културног друштва из Новог Сада.
Култура / Наслови Стрип авантура: Блубери и грмљавина на Западу
НОВИ САД: Настављајући, у оквиру библиотеке „Стари континент“, са штампањем релевантних стрипова насталих у Европи у другој половини 20. века, агилна „Чаробна књига“ започела је интегрално објављивања једног од најпознатијих и најзначајнијих вестерн стрип серијала – „Блубери“ потеклог из сценаристичке маште Жана-Мишела Шарлијеа (1924-1989) и испод пера Жана Жироа (1938-2012).
Култура / Наслови Наша професорка вебинару из хиспанске књижевности и културе
НОВИ САД: Доценткиња на Одсеку за романистику Филозофског факултета у Новом Саду др Бојана Ковачевић Петровић учествовала је као једини предавач из региона у пројекту “Међународни вебинар из хиспанске књижевности и културе” оксфордског Редли колеџа. Позив да учествује у овом пројекту, који траје од почетка децембра прошле до средине фебруара ове године, добила је летос од професорке Патрисије Хајнд са Редли колеџа.
Култура / Наслови Језикоманија: Није забрањен улаз него улажење
НОВИ САД: Пароними су речи које се изговарају или пишу на сличан начин, али које имају различита лексичка значења.
Култура / Наслови Изложба калиграфских радова у Oгранку САНУ у Новом Саду
У галерији Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду (Пашићева 6) данас у 12 часова отвара се колективна изложба калиграфских радова у оквиру Дана Захарија Орфелина посвећених овом истакнутом српском песнику, историчару, бакроресцу, барокном просветитељу, граверу и калиграфу.
Култура / Наслови Уредба владе о подстицајима за снимање филмова и ТВ серија
Циљ уредбе је да се повећа број филмских пројеката који се реализују у Србији, подстиче стваралаштво кинематографских дела, као и промоцију потенцијала наше земље у овој области.
Култура / Наслови Такмичење “#1Lib1Ref “ Викимедије Србије
Удружење Викимедија Србије из Београда учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику “#1Lib1Ref “, које почиње сутра, 15. јануара и трајаће до 5. фебруара.
Култура / Наслови Кустоска тумачења у Галерији Матице српске
Галерија Матице српске успевала је и у години за нама, а која је била у знаку пандемије, да одржи своје програме и омогући посетиоцима да у складу са епидемиолошком ситуацијом обиђу њену богату колекцију и актуелне изложбе.
Култура / Наслови Аустријски јавни сервис емитовао филм о Диани Будисављевић
БЕЧ: Аустријска државна телевизија ОРФ емитовала је синоћ, поводом 80-е годишњице нацистичког напада на Југославију и 130-ог рођендана Диане Будисављевић, документарни филм "Спасилац деце и масовни убица", аутора Зорана Добрића, о хрватском фашизму, нацистичком злочину и овој храброј жени и њеном подвигу.
Култура / Наслови Расписани конкурси из области јавног информисања
БЕОГРАД: Министарство културе и информисања расписало је данас 10 конкурса из области јавног информисања за 2021. годину за које је опредељено 310 милиона динара, што је највиши износ до сада.
Култура / Наслови Много јак лого знак у Спомен-збирци Павла Бељанског
Спомен-збирка Павла Бељанског ове године обележава шездесет година од отварања музеја за јавност и педесет година постојања Меморијала уметника а нова излагачка сезона започиње сутра поставком „Много јак лого знак“, насталом у сарадњи са новосадском Школом за дизајн „Богдан Шупут“.
Култура / Наслови Печат у историји архитектуре
Поводом изложбе посвећене 25. годишњици Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић“, која до 10. фебруара траје у Музеју савремене уметности Војводине, објављена је и репрезентативна монографија у издању Друштва архитеката Новог Сада, уз помоћ Градског секретаријата за културу Новог Сада, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, МСУВ и Инжењерске коморе Србије.
Култура / Наслови Маида Груден: Истраживање културе сећања
Међународни пројекат „Они живе – студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе“ један је низу оних које је подржао програм Креативна Европа, али истовремено и један од малобројних пројеката овог обима на коме је лидер управо из Србије.
Култура / Наслови Нове представе у позориштима Србије током 2021. године
БЕОГРАД: Осим амбициозних планова у београдским позориштима која увелико спремају нове пројекте за предстојећу сезону, и театри широм Србији су, према информацијама Танјуга, кренули у реализацију нових представа за целу 2021. годину.
Култура / Наслови Хуманитарни “Балкански шпијун” помогао угроженим глумцима
Прикупљено је 3.525.000 динара за помоћ угроженим глумцима захваљујући хуманитарној онлајн представи “Балкански шпијун”, која је имала више од 200.000 прегледа на Божић
Култура / Наслови Југ Ђорђевић, редитељ: Прича над причама
Југ Ђорђевић је један од ретких редитеља млађе генерације, чије представе још од његовог дебија „Кеплер 452 Б“ Тијане Грумић у Позоришту „Бора Станковић“ у Врању, плене пажњу.
EUR/RSD 117.5847
Најновије вести