Култура - Наслови

Култура / Наслови Откривање Црњанског у Културном центру Војводине
НОВИ САД: Културни центар Војводине „Милош Црњански“ у 12 часова у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду (Војводе Путника 1) обележава дан рођења великог писца чије име носи. У мултимедијалном програмому ће учествовати Настасја Писарев, креаторка програма и млада глумица Јована Берић.
Култура / Наслови Приче из Музеја Војводине: Римски прстен
НОВИ САД: У римско доба прстење су носили и жене и мушкарци свих друштвених слојева, али комади тог накита, изузетног квалитета и израде од племенитих метала, полудрагог и драгог камења, били су симболи високог друштвеног положаја или богатства.
Култура / Наслови Језикоманија: Страх од страха
Фобије су према Фројду „неоправдани, нестварни и понављани страх од предмета, особа и околности”. Особа је свесна тога страха, али не може да га се ослободи. Постоје многе фобије, али ми ћемо набројати оне необичније.
Култура / Наслови Мировић: Спомен-збирка Павла Бељанског важна тачка на културној мапи Србије
Спомен-збирка Павла Бељанског вечерас је обележила 60 година од оснивања, а председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је, честитајући јубилеј, да је реч о музејској установи која је постала важна тачка на културној мапи Војводине и целе Србије.
Култура / Наслови Неле Карајлић: Култура је најјаче оружје једне државе
БЕОГРАД: Музичар, писац и креатор телевизијских формата Неле Карајлић гост је нове епизоде видео серијала "Танјуг" рефлектор у којој поручује да је култура најмоћније оружје једне државе и открива у којој је фази реализација дуго очекиване телевизијске серије "Сложна браћа, the next generation".
Култура / Наслови Драгана Милошевић примила амбасадорку Румуније Силвију Давидој
НОВИ САД: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић примила је у згради Покрајинске владе амбасадорку Републике Румуније у Републици Србији Њ.Е. Силвију Давидој.
Култура / Наслови Синиша Павић добитник награде "Доситеј Обрадовић"
БЕОГРАД: Телевизијски и филмски сценариста, као и истакнути књижевник Синиша Павић добитник је престижне награде "Доситеј Обрадовић", која је данас додељена у Београду.
Култура / Наслови Ретроспектива радова Владимира Величковића у МСУ
БЕОГРАД: Ретроспективна изложба радова сликара Владимира Величковића (1935-2019) "Фигура као израз егзистенције" трајаће од 20. октобра до 21. фебруара 2022. године у Музеју савремене уметности у Београду, најављено је у МСУ.
Култура / Наслови Одржана комеморација глумцу Марку Живићу
БЕОГРАД: Комеморација поводом смрти глумца Марка Живића (1972-2021) одржана је данас у његовом матичном Београдском драмском позоришту (БДП), у присуству чланова породице, бројних колега, новинара и поштовалаца.
Култура / Наслови Ретроспективна изложба фотографија Горанке Матић у МСУВ
У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова отвара се ретроспективна изложба фотографија Горанке Матић „Искуство у гужви”.
Култура / Наслови Преминуо глумац Марко Живић
БЕОГРАД: Филмски, телевизијски и позоришни глумац Марко Живић преминуо је данас у Београду у 49 години, потврђено је Танјугу у Београдском драмском позоришту.
Култура / Наслови Вришти и шапући мојим гласом у МСУВ-у
У оквиру изложбе „Hormonology - Talks and Recognitions“ Едите Кадирић и Маје Ракочевић Цвијанов, кустоскиње Сузане Вуксановић, која се током овог месеца одржава у Музеју савремене уметности Војводине, данас у 18 часова одржаће се пратећи програм „Вришти и шапући мојим гласом”, разговор са Јеленом Јанев, вајарком и професорком на Катедри за уметност, Одсек за уметност и дизајн, Департмана за архитектуру и урбанизам, новосадског ФТН-а.
Култура / Наслови Предавање о архитекти Иви Куртовићу у Спомен-збирци Павла Бељанског
У Спомен-збирци Павла Бељанског вечерас од 19 часова ауторка тренутне изложбе о архитекти Иви Куртовићу историчарка архитектуре и кустос др Валентина Вуковић у окиру ауторског предавања говориће о концепту поставке, идеји и разлозима за њену реализацију, а предавање ће бити праћено тумачењем на знаковном језику.
Култура / Наслови Ковиљска чуда
У манастиру Ковиљу провео је своје најплодније године и у њему умро рођени Карловчанин, барокни песник, књижевник, теолог и један од најзначајнијих српских историчара, архимандрит Јован Рајић.
Култура / Наслови Табаковићева награда Миодрагу Лозићу
Награда “Ђорђе Табаковић”, најзначајније је признање за архитектонско стваралаштво које додељује Друштво архитеката Новог Сада ове године је припала новосадском архитекти Миодрагу Лозићу (1934).
Култура / Наслови Ди-Си Комикс: Нови Супермен је бисексуалац
Америчка издавачка кућа "Ди-Си Комикс" објавила је на дан подизања свести о LGBТQ+ популацији да је нови Супермен бисексуалац, а да ће фокус новог број стрипа бити љубавна веза између овог суперхероја и новинара Џејa Накамуре.
Култура / Наслови Како сам учио Ковиљ
На почетку овог присећања на Стевана Пешића и његово дело, дозволите ми мало сасвим личних, али веома личних детаља и коментара, а они се односе на то лепо чудо које се зове Ковиљ.
Култура / Наслови Језикоманија: Запела за зарез
Зарез или запета (или кома) је интерпункцијски знак за обележавање унутрашњих односа у реченици.
Култура / Наслови Отворена изложба Друге грчко-српске уметничке колоније
БЕОГРАД: Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је вечерас у Дому омладине завршну изложбу Друге грчко-српске уметничке колоније „Београд 2021“.
Култура / Наслови Гурна: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем
СТОКХОЛМ: Европа би требало да дочека мигранте са саосећањем, а не бодљикавом жицом, поручио је танзанијски писац Абдулразак Гурна, добитник Нобелове награде за књижевност.
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести