Бели Кихуту из Темерина потврђено 18 година затвора за убиство супруге

Потврђена је првостепена пресуда Бели Кихуту (68) из Темерина којом је осуђен на 18 година затвора због кривичног дела тешко убиство супруге Гизеле (64), сазнаје "Дневник".
2
Фото: Дневник/ Д. Николић - Кућа у којој се догодило убиство

Он је, подсећања ради, средином јуна оглашен кривим за убиство које је починио 2. фебруара прошле године у породичној кући, а на изрицање пресуде доведен је из притвора у ком се налази од хапшења.

Судија Наташа Војновић је, образлажући првостепену пресуду, рекла да је судско веће нашло да је починио дело тешко убиство које му се ставља на терет и да сви докази и налази вештака доказују његову кривицу.

Суд је узео у обзир као олакшавајуће околности то што није осуђиван, његове године живота и што је био у алкохолисаном стању, а као отежавајуће околности бројност повреда које је оштећена задобила, временски период у којем је трајало злостављање члана породице, односно покојне Гизеле и што ни једног момента окривљени није изказао кајање него је све минимизирао.

Окривљени Бела Кихут је, у тренутку док му је преводилац за мађарски језик преводио пресуду, јер слабо разуме и говори српски, тихо рекао: “ Ја нећу доживети…”

У казну ће му бити урачунато и време проведено у притвору, од 3. фебруара прошле године, до упућивања на издржавање затворске казне.

Судском пресудом, Кихуту је наложено да плати трошкове тужилаштва и Вишег суда у Новом Саду.

Подсетимо, на почетку суђења Бела Кихут је изјавио да није био насилан према покојној Гизели и да је није тукао. Према његовим речима, њих двоје су се, кобног дана, споречкали јер је, након што се вратила из продавнице, питао да ли се нашла са швалером и обавила са њим шта је хтела, на шта му је она одговорила да је остави на миру. Испричао је и да је раније није оптуживао за швалерацију иако је од 2016. године сумњао да је имала другог.

Како је рекао, у једном моменту је Гизела кренула да му одузме телефон и он је тада одгурнуо рукама, а она је пала између врата и столице.

Приликом изношења завршних речи поновио је да није желео да убије супругу, нити је желео да она умре.

- Псовао сам је, а она је узела телефон и рекла да ће позвати полицију, а ја сам јој отео телефон да не буде “циркуса” јер је тог дана био ћеркин рођендан - рекао је окривљени и додао да остаје код већ изнете одбране.

Ћерке окриљеног и жртве, Чила Кихут и Силвија Бујдошо, као привилеговани сведоци, потврдиле су током суђења да је отац био насилан према мајци и да је покојна Гизела више пута бежала од куће. Осим ћерки о Белином насилном понашању према супрузи, говорила је и Ержебет Заварко, Гизелина рођена сестра.

Стравична трагедија се догодила, након свађе супружника, у породичној кући у Темерину, у Пролетерској улици број 12. Како су након злочина за наш лист испричале комшије, за немили догађај се сазнало након што је Бела позвао ћерке и рекао им да мами није добро. Одмах су позвали Хитну помоћ јер је несрећна жена била без свести. Међутим, када је екипа Хитне помоћи дошла на лице места, могла је само да констатује смрт јер су на телу несрећне жене биле видљиве бројне повреде. Одмах је обавештена полиција, тело је послато на обдукцију, како би се утврдио тачан узрок смрти, а њеном супругу су стављене лисице на руке.

По речима житеља Пролетерске улице, несрећна жена је неколико пута одлазила од супруга, али му се, како кажу, увек и враћала.

- Никада није хтела да призна да је Бела туче и да су јој бројне модрице и повреде последица његовог насиља. Када би је питали одакле јој модрице, одговарала је да је пала с блицикла, оклизнула се, случајно ударила... Та агонија је трајала више од 30 година и као да нису знали другачије да живе. Мислим да га се бојала. Често су се свађали, а главни разлог је био алкохол - испричаао је један од комшија након злочина.

Како се на суђењу могло чути, и Гизела и Бела су кобног дана били под дејством алкохола. Она је имала 1,32, а он 1,89 промила алкохола у организму.

Према незваничним информацијама, Гизела је свега једном пријавила супруга за насиље у породици и то 2015. године. Међутим, тужилац дело није тако окарактерисао, те је Бела добио само прекршајну пријаву.

Д. Николић 

 

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести