Бенет: Оптужнице кад се испуни пет услова

КЕЛН: Оптужнице против бивших припадника ОВК биће подигнуте када буде испуњено пет услова, изјавио је данас портпарол Специјалног тужилаштва за злочине ОВК у Хагу, Кристофер Бенет.
ovk Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Оптужнице ће бити подигнуте када буду сакупљени докази прихватљиви за Специјални суд и који ће бити на располагању за време суђења, а потребно је и да буду довољни да докажу свако кривично дело било које оптужене особе, навео је Бенет за Дојче веле на албанском.

Он је такође додао и да предмет мора да преживи "интелигентну и добро обавештену одбрану", као и да суђења резултирају казнама које могу да издрже проверу Апелационог суда.

Бенет је за Дојче веле додао и да је тужилаштво обавезно да чува идентитет људи који се испитују или дају изјаве за тужилаштво. 

Он је навео да у канцеларији Специјалног тужилаштва задуженог за испитивање сада ради 60 особа као и да ће се тај број повећати на 75. Бенет је додао да је косовско тужилаштво сарађивало са тим истражитељима, али није желео да наведе да ли ће тужилаштво у Хагу уступити косовском тужилаштву неко кривично дело које не спада под његов мандат. 

У Хагу су до сада саслушана двојица бивших команданата ОВК, Рустем Мустафа Реми и Сами Љуштаку. Они су испитани због навода из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија у вези злоцина високих припадника тзв. ОВК.

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести