Браниоци Младића траже изузеће члана Жалбеног већа

ХАГ: Одбрана генерала Ратка Младића је због сумње у пристрасност затражила данас изузеће судије Лиу Дакина из жалбног већа Механизма у Хагу, које ће одлучивати о жалби на пресуду којом је он осуђен на доживотни затвор због злочина у БИХ .
Mladić u Haškom tribunalu foto: youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

У допису упућеном Механизму, Младићеви браниоци тврде да постоји сумња у пристрасност судије Дакина, због ставова које је исказао у својим претходним одлукама, нарочито у пресуди у случају "Благојевић" коју је донео као члан већа, а у којој се помиње Младић.Уз захтев за изузеће Дакина, подсећају на Младићево фундаментално право да о његовој жалби одлучује фер и независни судија.

Младић је у притвору од хапшења у Србији у мају 2011, након чега је пребачен у притворску јединицу у Хагу.

Против њега је у току другостепени поступак по залбама на првостепену пресуду, којом га је Хашки трибунал је непосредно пред затварање, 22. новембра 2017. осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање војника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Осуђен је са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине".Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца...

Иначе у пуном саставу жалбеног већа, којим председава судија Теодор Мерон, су судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.Пресуда Младићу садржи 2.541 страну са чак 18.211 фуснота што ту пресуду чини најобимнијом у историји Трибунала.

Младићеви браниоци су раније најавили да ће се жалити на свих 10 тачака оптужнице по којима је Младић осуђен, од укупно 11, пошто је по једној тачки ослобођен оптужби.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести