Храбри новосадски полицајци спасли утопљеницу из леденог Дунава

НОВИ САД: Храбри припадници Министарства унутрашњих послова, Полицијске испоставе Стари град, Клиса, саобраћајне, интервентне и граничне полиције, спасили су жену (43) сигурне смрти после њеног скока с новосадског Варадинског моста из леденог Дунава.
д
Фото: Dnevnik.rs

Читава драма одигравала се у четвртак око 14 часова када је несрећна жена одлучила да оконча свој живот. Према речима очевидаца она је дошла на средину Варадинског моста и као да се премишљала, стајала је и ћутке гледала у мутну реку, а онда прескочила ограду. Када је упала у Дунав, незванично сазнаје „Дневник“, жена као да се предомислила и покушала да се спаси, али је хладна вода веома брзо носила.

За то време полицајци станице Граничне полиције у Новом Саду обављали су своје уобичајене радне обавезе, а међу њима и полицијски службеник Јан Вршка. Одмах када је стигла дојава да је жена скочило с Варадинског моста изашао је на палубу и угледао је како плута по води.

- Брзо сам потрчао размишљајући како да жену извучемо из воде. Сетио сам се да „Бродокомерц“ има чамац и угледао Сашу на понтону. Викнуо сам му да пали чамац да је жена у води – присећа се полицајац Вршка тог стресног догађаја и додаје да су се на обали окупиле и остале колеге које су, свако на свој начин, пружале помоћ. Наглашава да су његове колеге одмах обавестиле Хитну помоћ.

У спасавању утопљенице у помоћ чамцем притекао радник „Бродкомерца” Саша Лазичић

Након што су испловили, полицајац Вршка и Саша Лазичић, радник „Бродокомерца“ који је управљао чамцем, кренули су у потрагу за особом која је скочила с моста.

Истовремено припадница МУП-а, Полицијске испоставе Клиса, Андреа Силић, била је с колегом

Александром Петровићем на интервенцији у близини када је чула да је неко скочио с Варадинског моста. Одмах су се упутили на лице места како би пружили помоћ.

Фото: Dnevnik.rs

- Чим смо стигли, угледали смо тело како плута Дунавом код пристаништа. У секунди смо помислили да се скинемо, скочимо у реку и пробамо да спасимо особу која је покушала самоубиство, али нам је ођедном нестала из видокруга. Као да се подвукла између два брода која су се ту налазила – прича за „Дневник“ Андреа Силић и, како каже, ту почиње права агонија.

- Сви смо се растрчали. Колеге из Старог града, Граничне полиције, Интервентне, ми… Колега Јан се већ налазио у чамцу и покушавао да приђе ближе бродовима. Сви гледамо где је нестало лице, тражимо да помере брод, секунде су трајале као вечност – присећа се Андреа свега што се тог поподнева дешавало.

- Када се брод померио угледали смо лице. На леђима је упливало под брод, а сада је било окренуто на стомак. Колега Јан из чамца је покушава да је ухвати и да је лицем окрене од воде – сазнајемо од ове младе, храбре полицајке.

За то време, на Дунаву се одвија права драма. Полицијски службеник Граничне полиције Јан Вршка и радник „Бродокомерца“ Саша Лазичић након што су угледали лице које је скочило с моста,видели да се ради о женској особи, покушавају да приђу, да је ухвате, да јој окрену лице из воде.

- Све се одигравало у секунди, нисам о ничему другом размишљао, само о томе како да је спасимо. Успео сам да је ухватим. Јакна је била натопљена водом и јако тешка. Некако сам успео да је лицем окренем на горе, да дођемо до обале, да је извучемо – каже овај јунак Граничне полиције.

Убрзо су стигли до обале где су их чекале колеге. Прихватили су тело жене и извукли га на обалу. Није давала знаке живота. Била је хладна, плава…


Следи награда

Полициски службеник станице Граничне полиције Нови Сад Јан Вршка за ово храбро и несебично дело биће награђен – потврдио је за „Дневник“ начелник Регионалног центра Граничне полиције према Хрватској потпуковник Драган Стефановић.

- Јан је у том тренутку показао прибраност и храброст и за тај чин ће од стране старешине УГП бити новчано награђен – рекао је начелник Регионалног центра Граничне полиције према Хрватској потпуковник Драган Стефановић.


Фото: Dnevnik.rs

- Почели смо да јој указујемо прву помоћ. Једва смо јој отворили уста, кренули с вештачким дисањем, масажом срца – прича Андреа и додаје да се убрзо појавила једна докторица која се случајно нашла у близини у том тренутку и притекла у помоћ.

Убрзо је стигла и екипа Хитне помоћи и жену су збринули на лицу места и превезли у Ургентни центар.

Ово није пут да полицијски службеници у Новом Саду спасавају људске животе из Дунава, а како сазнајемо, није први пут ни полицијском службенику Граничне полиције Јану Вршки. Ово му је, за 14 година, колико је у служби, четврта особа коју је извукао из Дунава и која је преживела.

Из искуства полицајаца који су спасавали суицидне особе из Дунава можемо да кажемо да нико после скока није одбио помоћ. Они који размишљају о самоубиству, треба да потражите помоћ и емотивну подршку тако што ћете позвати центар за превенцију “Срце” на бесплатан број 0800/ 300 303.

Дубравка Николић

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести