Пријаве због погибије радника на градилишту у Чортановцима

БЕОГРАД:  Инспекторат за рад поднео је кривичне и прекршајне пријаве против одговорних за погибију двојице турских радника на градилишту у Чортановцима, саопштио је данас заштитник грађана.
Mesto pada korpe za turskim radnicima Foto: D. Nikolić
Фото: Место пада корпе за турским радницима Фото: Д. Николић

Како је наведено, поступак контроле законитости и правилности рада Инспектората за рад Министарства за рад, који је покренут по сопственој иницијативи Заштитника грађана због погибије двојице радника, турских држављана на градилишту у Чортановцима 31. октобра 2019. године, резултовао је подношењем кривичних и прекршајних пријава у том случају.

Инспекторат за рад обавестио је заштитника грађана да је Основном јавном тужилаштву у Инђији поднео кривичну пријаву против физичког лица које је управљало краном, као и против непосредног руководиоца настрадалих радника.

Истовремено, поднет је и захтев за покретање прекршајног поступка против послодавца и одговорног лица зато што нису пријављени радови надлежној инспекцији рада на прописан начин и у прописаном року, као и против послодавца који је радно ангажовао настрадале раднике, због тога што им претходно није прибавио радну дозволу у складу са Законом о запошљавању странаца.

Заштитник грађана је након наведеног изјашњења, обуставио поступак контроле законитости и правилности рада Инспектората за рад.

Одељење за хитно поступање заштитника грађана је, поступајући по сопственој иницијативи, а након информације у средствима јавног информисања о погибији радника у Чортановцима, истог дана, када се трагедија догодила покренуло поступак контроле законитости и правилности рада Инспектората за рад Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Контролисани орган најпре је заштитнику грађана доставио изјашњење из кога произилази да је надлежни инспектор рада извршио ванредни инспекцијски надзор истог дана када је дошло до погибије двојице радника и да је изрекао усмену забрану рада коришћењем корпе на камионској аутодизалици.

Након захтева за додатним изјашњењем које је упутио заштитник грађана, Инспекторат за рад је 28. јануара 2020. године обавестио тај орган о подношењу кривичних и прекршајних пријава, чиме су се стекли услови да заштитник грађана обустави поступак контроле законитости и правилности рада Инспектората за рад.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести