УСТ: ВСС да именује особу која ће заштитити независност судија

УСТ пје оздравило је реакцију ВСС поводом објављивање такозване базе података о судијама на порталу КРИК, истовремено упозоривши да је реакција у виду саопштења закаснела и недовољна.
Udruženje sudija i tužilaca  Foto: ust.rs
Фото: Удружење судија и тужилаца Фото: ust.rs

БЕОГРАД:  Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) поздравило је реакцију Високог савета судства (ВСС) поводом објављивање такозване базе података о судијама на порталу КРИК, истовремено упозоривши да је реакција у виду саопштења закаснела и недовољна.

Удружење је подсетило да је саопштење ВСС моментално критиковано од стране појединих новинара и третирано као покушај дискредитације и цензуре слободног новинарства од стране судија, а том ставу ће се, како сматра, несумњиво у најкраћем року приклонити део новинарских удружења, невладиних и међународних оганизација.

Због тога је УСТ позвало Високи савет са одреди члана који ће се обратити јавности у име савета и аргументовано заштити независност судија, отклањајући сваку сумњу да судство има било какву намеру да угрожава принципе слободног новинарства.

Ово удружење се осврнуло и на критику ВСС-а упућену председнику Вишег суда у Београду Александра Степановића поводом његове јавне оцене рада Републицког јавног тужиоца и Тужилаштва за организовани криминал, подсећајући да Степановић није једини судија који је критички оцењивао њихов рад, али да се Савет упркос бројним позивима на реакцију, никада није огласио.

“У подривању поверења грађана у правосуђе у целини, годинама уназад предњаче носиоци правосудних функција који су активни у одређеним струковним удружењима и другим невладиним организацијама, чији професионални рад и имовинске прилике, вероватно сасвим случајно, нису пронашле свој пут до КРИК-овде базе 'Просуди ко суди'’, наводи УСТ.

Високи савет судства јуче је критиковао објављивање такознаве базе података на порталу КРИК под називом „Просуди ко суди", истичући да је она тенденциозна јер су наведени подаци у бази дати у негативној конотацији - без икакве озбиљне анализе о стварним разлозима трајања и тока тих поступака.

Највиши судски орган у истом саопштењу, критички став председника Вишег суда према раду поменутхи тужилаштва, види као "непримерен иступ" и напомиње да носиоци судске власти нису овлашцени да коментаришу и оцењују њихов рад.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести