Вулин: Безбедност грађана приоритет

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин гостовао је данас у Јутарњем програму телевизије Пинк и истакао да је приоритет у раду свих припадника полиције безбедност грађана, као и константан рад на запленама дроге и сузбијању уличног криминала. 
vulin
Фото: MUP

Коментаришући јучерашњу заплену дроге у акцији припадника граничне полиције, министар Вулин је рекао да је веома важно то што Управа граничне полиције ради озбиљно и константно. 

„Честитам Управи граничне полиције за овако велику заплену дроге, пет килограма кокаина је свугде у свету велика заплена. Србија је транзитна зона и као што видите дрога не долази само са Истока, већ и са Запада. Нарко-картели искрцавају своју дрогу у холандским лукама, а онда се одатле, са Запада дистрибуира у друге земље. Истрага ће показати, али холандски држављанин турског порекла је вероватно дрогу даље превозио у неку другу земљу. Важно је да Управа граничне полиције ради озбиљно и константно", казао је министар Вулин. 

Говорећи о учесталом насиљу у Новом Пазару, министар Вулин је казао да је врло забринут, посебно имајући у виду да су актери и учесници у вршењу насиља адолесценти. 

„Забринут сам за ситуацију у Новом Пазару, ви имате случајеве да се деца боду ножевима. То су клинци, видели сте деца од 19 и 20 година, али боду се ножевима. То није ни обрачун неких криминалних банди, него једноставно, као да постоји свест да је насиље дозвољено, да је то начин да се решавају проблеми. Знате, прошли пут ја сам послао Жандармерију у Нови Пазар, 58 дана, жандарми били су у Новом Пазару. Одлично су урадили свој посао, све је било мирно, није било ниједног инцидента, али није решење да стално шаљемо Жандармерију, да се Жандармерија стационира у Новом Пазару и да стално контролише саобраћај и људе у Новом Пазару. То мора једноставно да ради полицијска управа Новог Пазара", казао је министар. 

Министар унутрашњих послова је нагласио да ће учинити све у наредном периоду да Нови Пазар постане мирнији и безбеднији. 

„Не могу да прихватим да је насиље начин живота, то не долази у обзир. Разговараћу са директором Ребићем на ту тему и видећемо шта треба да урадимо да би Нови Пазар био безбеднији. Наравно, ту ћу тражити и подршку свих политичких актера у Новом Пазару и свих грађана Новог Пазара", подвукао је министар Вулин у Јутарњем програму телевизије Пинк. 

Вучићевом смрћу Србија би била парализована, али и читав Балкан

Коментаришући на телевизији Пинк наводе о планираном атентату на председника Вучића приликом отварања споменика Стефану Немањи, министар Вулин је казао да ће детаљна истрага све утврдити, али да је чињеница да су они који су хтели смрт Александра Вучића били способни да то спроведу у дело.  

„Ми смо тада имали оперативне информације да се тако нешто припрема и ја сам заиста био веома забринут због тога, молио сам председника да откаже свој говор и свој наступ, он је одбио. Учинили смо, наравно, све да се ништа не деси. И знате, председник има обичај да занемарује своју безбедност. Он то тако доживљава. Увек каже, немојте да ме опкољавате, шта ће ми телохранитељи, ја хоћу у свој народ. Мој посао је да се не деси снајпериста и да му се не деси такво зло. Био сам веома забринут, стрепили смо до задњег секунда. На сву срећу, све је било у реду. Да ли су хтели да ликвидирају председника Вучића или не, истрага ће показати, али оно што могу да вам кажем били су способни да то учине", поручио је министар полиције Александар Вулин. 

„Имали су и наоружање, али и људе који су то у стању да ураде. Знате, један од ухапшених је професионални снајпериста. Неки од њих су имали богато ратно искуство. Дакле, људи који то могу да ураде, који то знају да ураде. Они  располажу невероватним сумама новца", казао је министар. 

Министар Вулин се током разговора осврнуо и на одбеглог вођу кавачког клана Радоја Звицера, истакавши да је сарадња са Интерполом од кључног значаја за хапшење овог криминалца. 

„На првом месту важна је сарадња са Интерполом. Ми смо издали потерницу, ми тог човека тражимо. Чланице Интерпола су дужне да га препознају, да га ухапсе и испоруче Републици Србији, јер га ми тражимо за врло озбиљна кривична дела. Где се он налази, ја у овом тренутку уопште не могу да се изјашњавам о томе. Имамо веома добра сазнања, па нека размишљају, али ми нећемо одустати. Док год је тај човек на слободи и председник Вучић је веома угрожен. Знате, он је врло срећно и мирно живео. Он је живео савршено. Он је био угледан грађанин Црне Горе, угоститељ. Готово заштићен од државе", казао је министар Вулин. 

„Након што је председник Вучић објавио рат мафији, након што смо спровели његова наређења, Звицеру се живот потпуно покварио. Сад је човек у бекству, сав тај новац може да послужи да ликвидира некога, али не може да послужи ни да лепо живи. Уопште не сумњам да је веома киван, веома љут и да тражи освету као што имамо обавештења", поручио је министар. 

Министар је истакао да би ликвидацијом председника Вучића, Србија била парализована, али и читав Балкан, да би се смрћу Вучића урушила политичка стабилност, а да насиље, безакоње и неизвесност одговарају нарко-картелима. 

"Могу само да замислим колико кошта атентат на председника Републике Србије и шта би Звицер био спреман све да плати да се то и деси. Мојом ликвидацијом добијате пар месеци блокаде МУП-а, парламент ће изабрати другог министра унутрашњих послова. Треба да прође пар месеци, закон је ту јасан. Али, ликвидацијом председника Републике, ви рушите темељни стуб политичке стабилности у Србији. Србија одједанпут постаје друга земља. То се аутоматски прелива и на све остале земље  на Балкану, јер Србија је та која је кључна за мир на Балкану. Мир је на Балкану, зато што је Србија толико мирољубива и труди се да тако и буде. Ликвидацијом председника Вучића, ви имате дестабилизацију читавог Балкана, а у таквом дестабилизованом простору, нарко- дилери најбоље пролазе. Криминалне банде најбоље живе у таквим временима. Када нема закона, када је све несигурно, када не знате шта ће бити сутра", закључио је министар Вулин гостујући на телевизији Пинк. 

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести