Архив Војводине обележио 91. годишњицу постојања

Слику „Свети апостоли Петар и Павле”, рад владике Иринеја Ћирића, која је дуже од века била као славска икона у поседу породице Француски, јуче је Архив Војводине добио као дар за 91. рођендан од Софије Француски Леви, једине наследнице ове угледне новосадске фамилије.
arhiv V.Mučibabić.JPG
Фото: В.Мучибабић

„Изузетна уметничка вредност овог дела само потврђује величину владике Иринеја Ћирића,  који није био само врстан теолог, историчар црквеног појања, песник, преводилац са грчког, јеврејског, латинског, руског, француског... него и изузетан иконописац”, рекао је директор Архива војводине Бранимира Андрића, додавши да је слика у конзерваторској лабораторији установе очишћена и репарирана, чиме је још више до изражаја дошла лепота овог уља на платну насталог 1912.

Софија Француски Леви поклонила је, иначе, Архиву и књигу родослова њене породице, која се већ показала као изузетно значајан прилога за изучавање историје не само Новог Сада већ и читавог овог простора. Рођенданској прослави Архива Војводине, којом је истовремено обележен и Међународни дан архивиста, присуствовали су и Небојша Кузмановић, заменик покрајинског секретара за културу, информисање и односе с верским заједницама, Катарина Ђирић, унука владике Ћирића, као и Мирјана Хаyић, супруга редитеља Славуја Хаyића.

Управо инсертом из његовог документарног филма „Куће и људи Новог Сада” и почело је обележавање Дана Архива Војводине, а завршило се презентацијом пројекта дигитализације Збирке матичних књига Војводине, чији је циљ да се књиге крштених, венчаних и умрлих заштите, сачувају и учине лако доступним.

М. С.            

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести