Ашхен Атаљанц добитница награде за животно дело УБУС-а

БЕОГРАД: Награда за животно дело Удружења балетских уметника Србије припала је примабалерини са богатим интернационалним искуством Ашхен Атаљанц, саопштили су из УБУС-а. 
ashen ataljanc
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у образложењу УБУС-а, Ашхен Атаљанц је обележила нашу сцену својеврсном посебном енергијом, техничком беспрекорношћу, браворузним извођењима, шармом и оним што се у стручним круговима назива прелажењем рампе. 

"Сваки њен покрет, осмех и уздах, публика је без даха пратила и разумевала.

Добитник награде Димитрије Парлић за најбољу кореографију у сезони 2017/18 је Исидора Станишић за представу "Простор за револуцију" у продукцији Битеф денс компаније. 

Чланови жирија, који су одлучивали о додели награде Димитрије Парлић у овој сезони, Сања Крсмановић-Тасић, Даница Араповић, Сања Нинковић, Ана Игњатовић-Загорац и Дејан Коларов, истичу у свом образложењу да ''оно што даје посебан квалитет представе јесте хумор који је редак у плесним представама, а којим ова представа обилује. Представа је комплетна у свим својим сегементима, у кореографском, уметничком, и драматуршком смислу, она комуницира са публиком а опет је стално изненађује маштовитим и оригиналним решењима кореографкиње и њеног уметничког тима''. 

Удружење балетских уметника Србије додељује награде за интерпретацију и кореографију бијенално. 

Награда Наташа Бошковић за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила, као и награда Смиљана Мандукић за најбољу интерпретацију у области савремене уметничке игре, биће додељене следеће године.

Годишње награде УБУС-а се додељују уз подршку Министарства културе и информисања РС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести