„Атеље 61“ и Академија уметности истражују нове медије

Обележавајући 57. годину постојања Установа за израду таписерија „Атеље 61“, у сарадњи са Академијом уметности из Новог Сада, односно Катедром за сликарство, презентоваће данас у 13 часова галерији „Хол“ АУНС (Петроварадинска тврђава бб) пројекат „Ток виртуелних нити“.
1
Фото: Dnevnik.rs

Овим се пројектом наставља се дугодеценијска сарадња Атељеа 61 и АУНС, у коме су учешћа узели студенти изборног предмета-Дигитална слика: Урош Мирић, Оливера Лудошки, Теона Чупић,стручни сарадник,Ана Вртачник и координатор сарадник, Филип Долинај. Аутори изложбе су историчарка уметности Горанка Вукадиновић и шеф Катедре за сликарство АУНС професор Горан Деспотовски.

Концепт „Тока виртуелних нити“ је стварање дигиталних анимација, инспирисаних изабраним делима из Збирке таписерија „А61“. Опредељујући се за тему, мотив,појединачни сегмент или детаљ са таписерије из Збирке „А61“, аутори су потенцирали феноменологију влакна као конструктивно способног елемента у поступку дефинисања форме дигиталним средствима. Свако од учесника је одабрао таписерију из архиве и пренео је у дигитални медиј кроз елементе покрета, звука, интеракције.

Постављен као експериментални пројекат, у нади отварања нових истраживања на ову и сличне теме, „Ток виртуелних нити“ је у основи гледао да уважи традиционални процес ткања и ликовну вредност самог дела,једновремено га преводећи у дигитални запис,без нагласка на наратив,издвајање промотивног,а кроз нове могућности у вишемедијској обради. Нове технологије и уметничке праксе, електронски медији,виртуална слика и дигитална уметност, јамачно јесу широк полигон за експеримент у погледу мултимедијалних и интермедијалних истраживачких и извођачких поступака.

Изложба ће моћи да се погледа у галерији „Хол“ до 15. марта.

Теодора Ж. Јанковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести