Богати и шарени ЗБЛ свет

Првог децембра навршило се годину дана од изласка фотомонографије новосадског бенда Збогом Брус Ли - “Забрањенима улаз беспослен”, у издању новосадског

Студентског културног центра. О збивањима у минулих 365 дана разговарали смо са фронтменом бенда Славком Матићем Вијетнамцом и то након свирке прошлог викенда у “Герили”, где је после 21 године промовисан излазак у ЦД формату првог албума “Пенк Пунк Пинк Панк Понк”.

Да ли је и шта излазак књиге променио што се тиче статуса бенда?

- Није излазак књиге променио ништа у статусу бенда, ту смо где смо и били, али нисмо ни очекивали да се било шта значајно деси. Књига је пре свега била важна нама самима, и наравно за оних пар хиљада намерно или случајно усликаних пријатеља (и непријатеља) који се у њој налазе. То је као неки „панк споменар“, подсетник и ако смем рећи „библија наших доживљаја, прича, тежњи и веровања, наше интимне митологије, психологије и демагогије“. Некакав рачун, још увек не завршни, у пуном колору, са дебелим корицама великог дела, што смо до сада урадили, а нисмо у међувремену заборавили или пропустили да урадимо. Може се сматрати и  радном верзијом тестамента бенда и идеја, никако чланова, далеко било. Истовремено је и упутство младим залуђеницима који желе да им се живот упропасти, али и буде пун страсти на сличан начин као и нама. Књигу смо углавном разделили пријатељима и сарадницима и на неки начин им се одужили за помоћ и сарадњу. Нешто је и продато и још се продаје, наравно, испод производне цене.

Са којим пројектом на домаћој или иностраној сцени “Забрањенима...” може да се упореди?

- Не постоји ништа слично, ни домаће ни страно. Фотомонографија бенда Збогом Брус Ли  “Забрањенима улаз беспослен’’ прилично је скуп пројекат, у старту неисплатив, ни за много већа имена од нашег. Али ни Ролингстонси као ни остали “рнр”великани немају дизајнера Небојшу Рељина Фекија који је темељан и пристојно полугенијалан, тако да ми уопште није жао што је све тако дуго трајало. Он је и музичар и песник, па га слободно могу окарактерисати као песника дизајна. Књига је била за душу, ја сам књишки човек, дуго се бавим породично издаваштвом и марљиво сам скупљао комплетну меморабилију из деведесетих. Опет, гитариста Смук је марљив у колекционарству које доноси овај нови информатички миленијум. Обојица смо хтели да се ослободимо сакупљеног терета, свако свог. Контао сам да ћу побацати све фасцикле са ЗБЛ исечцима којих ми је пуна кућа, када једног дана (скоро) сви стану у књигу и на тај начин започети нову страницу у животу. Али, још увек немам срца да направим тај мали корак до првог контејнера.  Са друге стране, хтели сам да јавно раскринкамо фаму о нашој површности и потрудили се да у књигу убацимо филозофске, књижевне, филмске и стриповске узоре који су креирали тај богати и шарени ЗБЛ свет. Дакле, овај ЗБЛ алманах предвидели смо, или да се уопште не чита, или да се чита годинама, “па зашто не и живот цијели”? Свако може да нађе нешто занимљиво у њему. Неки нам замерају да је пренатрпано и хаотично. Пренатрпано је јер смо тако хтели и јер та пренатрпаност симболише сву слатку хистеричност нашег деловања, а хаотично заправо није, ту су и поглавља, ту је и редослед, ту су ствари чак и тематски одвојене.

Због чега нема више сличних бенд-биографија?

- Бендове најчешће занимају или само свирка или само жене или само профит.  Овде ни једно од та три није преовлађујуће, нарочито не профит.

Сава Савић

Гостовање у Истри: кишно и дирљиво

- Кад гостујемо у Истри, никад се не вратимо бистри. Тај менталитет је сличан  нашем лалошком, тако да смо тамо као код куће. Свирали смо у Пули, у чувеном Ројцу - бившој касарни, а сада друштвеном центру, на коју су наши градски управљачи из претходнијех мандата одбили да се угледају када је требало решити питање Футошке касарне - а потом смо свирали на манифестацији „Роцк’н’Роч“ у месту Роч, поред Бузета. Роч већ неколико година одржава овај респектабилни фестивал који окупи више публике него што Роч има становника. Свирали смо са изврсним Гатузом, те Yонатаном и Брковима, који су, по нашем виђењу, из занимљивог и провокативног експеримента са почетка каријере отишли у тотал фолк фазон. Било је кишно и дирљиво.

Две песме на навијачком ЦД-у

- Дугоочекивани ЦД Вошиних навијачких песама на којима је ЗБЛ банда заступљена са две нумере, коначно ових дана треба да угледа светлост, па се тим поводом спрема и свирка. Концерт године нас је заобишао, као што нас и Егзит заобилази последњих година. Али, ако ми њима не требамо, не требају ни они нама. Пошто ће 2017. година протећи у знаку филма о бенду, планирамо да промоцију филма уско вежемо с новим серијалом свирки по Србији и региону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести