Деценија пројекта „Векови Бача”

Поводом 65 година од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе данас (петак) у 12 часова у Галерији Матице српске биће отворена изложба

која представља унапређени приступ очувању и коришћењу културног наслеђа развијен у оквиру пројекта „Векови Бача”. Изложба обухвата 20 паноа и одабране експонате (археолошке предмете, иконе, графике и копије фресака) који илуструју осам хиљада година људског присуства на простору данашњег Бача. 

Темељ новог приступа заштити наслеђа у најширем смислу (градитељског, ликовног, нематеријалног и природног) је концепт интегративне заштите са применом савремених конзерваторских принципа и спрегом са нановијим научним методама.

- Већ десет година траје пројект “Векови Бача” и проценили смо да је важно да јавности представимо шта смо до сада урадили – каже за “Дневник” архитекта конзерватор др Славица Вујовић, ауторка изложбе. - У питању је иновативни приступ и искорак у односу на постојећи однос према наслеђу који се у заштити углавном базира на конзервацији и распршено је по разним институција и делатностима, а пројекат “Векови Бача”, наслеђе и целокупну делатност на његовом очувању сматра целином.

Пројекат представља наслеђе које долази из прошлости и интегрисано је у савремено друштво и по речима ауторке изложбе показује шта оно даје као богатство потенцијала да се друштво развија на томе. То је дубоко убеђење, како наводи, да је наслеђе важно за друштво и да се “из тог бунара може захватати бескрајно много бенефита за савремено друштво”, као и да то није само веза са прошлошћу него заиста дубоко разумевање садашњости, па чак и будућности. 

- Један блок тема на изложби биће посвећен Тврђави Бач, кључним проблемима и ономе што смо постигли у рехабилитацији тог наслеђа, потом манастиру Бођани, где смо успели да нађемо начина да спасемо ретко и јединствено зидно сликарство Христофора Жефаровића, а потом ћемо испричати причу о Фрањевачком самостану, где смо имали налаз зазидане фреске из 13. века – каже најављући изложбу Славица Вујовић.- Код зидног и штафелајног сликарства представићемо који су се све конзерваторски проблеми појављивали и како смо се са њима изборили. Посебна тема је учешће у овом пројекту локалне заједнице, општине Бач, као и науке, што ће бити представљено кроз сарадњу са Технолошким факултетом  Универзитета у Новом Саду на унапређењу методологије рада у Лабораторији за испитивање материјала у културном наслеђу, чији ће се део опреме налазити на изложби. Биће речи и о популаризацији јер је пројект осим Србије представљен у још шест држава, да би се прича завршила са дифузном музеализацијом и новим моделом интерпретације територије и наслеђа које се на њој налази и са поруком да има још пуно посла. 

На отварању изложбе говориће Иван Тасовац, министар културе и информисања у Влади Републике Србије, проф. Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама уВлади АП Војводине, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Славица Вујовић, ауторка изложбе. 

Током трајања изложбе биће организовани сусрети – форуми свих учесника у сложеном процесу заштите културног наслеђа. Теме предложених форума ће дотакнути широк спектар области, од везе савремене науке и конзервације до улоге културног наслеђа у креативним индустријама, а поводом завршетка изложбе планиран је округли сто.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести