Додељене награде 4. Панчево Филм Фестивала - ПАФФ 2017

ПАНЧЕВО :  У дворани Културног центра Панчева церемонијом доделе награда вечерас је завршен четврти Панчево Филм Фестивал - ПАФФ, интернационални такмичарски фестивал ауторског дугометражног и кратког филма.
pancevo.jpg
Фото: панцевац-онлине.рс

Такмичарски филмски програм овогодишњег ПАФФ-а одвијао се у оквиру две селекције: „Светионици” и „Рани радови”.

У оквиру главне ПАФФ селекције - „Светионици”, за награду Светионик такмичило се осам дугометражних филмова, а о награди за најбољи филм одлучивао је трочлани жири: Александра Секулић, уредница програма у Центру за културну деконтаминацију, Сзаболцс Толнаи, филмски и позоришни редитељ и Петар Митић, селектор Фестивала Европског филма Палић.

Награду Светионик за најбољи филм добио је филм „Турнир”, редитеља Јурија Анкаранија, који осликава доколицу привилеговане класе у расхлађеном мехуру богатства у пустињи Катара. 

Према речима жирија, „филм се поиграва филмским средствима камуфлаже у златни кич привилегија и отуђеним оком камере осветљава апсурд технолошке модернизације конзервативног друштва. 

Посебно признање жирија селекције „Светионици” добили су и филмови „Милла” редитељке Валерие Машадиан и „Плаyинг Мен” Матјажа Иванишина.

У оквиру такмичарске селекције кратких филмова - „Рани радови”, приказано је 20 филмова младих аутора. О наградама ове селекције одлучивао је жири 15 средњошколаца филмофила, под менторством Хане Јушић, редитељке из Хрватске.

Награда Димњак за најбољи кратки филм додељена је филму „Елла''с мен” редитеља Орена Адафа.

Млади жири донео је одлуку да награди и Микија Полонског и филм “Схмама” за најбољу режију; Стивена Голдкампа, Вилоуа Ханса и филм “The satanic thicket tree” за најбољу монтажу; Даниела Миллера и филм “Елла''с мен” за најбољу камеру; Никицу Здунића и филм “13+” за најбољи сценарио; Бобана Чворовића и филм “Соа” за најбољег глумца; Мануелу Мартелл и филм “Валпараисо” за најбољу глумицу. 

Специјално признање селекције Рани радови жири је упутио филму „After school knife fight” Каролине Поги, и Јонатхана Винела, наводи се у саопштењу КомуникАрта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести