Драгана Милошевић уручила награду "Милица Стојадиновић Српкиња" Тањи Ступар-Трифуновић

Вишедеценијска традиција посвећена имену и делу наше велике и ванвременске песникиње у Тањи Ступар Трифуновић добија још једног лауреата и настављача и ја јој на томе од срца честитам, рекла је данас, приликом уручења награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Заводу за културу Војводине, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
Milosevic nagrada_4
Фото: Покрајинска влада

Као и током свих претходних 42 године, ова награда је додељена под слоганом „Милици у походе“, а Тањи Ступар  Трифуновић је припала за збирку поезије „Размножавање домаћих животиња“, објављену у едицији „Нулта стварност“ издавача „Буyбоок“ из Сарајева.

„Реч је о изузетно даровитој књижевница чија дела су преведена на неколико светских језика и која је заступљена у више антологија прозе и поезије, не само код нас, већ и у инострантву што још више појачава задовољство што је баш она добитник овогодишње награде“, нагласила је Милошевићева, додајући „да исто као што је и Милица свима нама у наслеђе оставила богат женски песнички опус свог времена, тако и Тања то чини у овом времену“.

Фото: Покрајинска влада

Захваливши на награди, Тања Ступар Трифуновић је посебно нагласила да признање које носи име Милице Стојадиновић Српкиње подсећа не само на њен поетски значај, него и на значај њеног времена и њених великих савременика попут Петра Петровића Његоша, Вука Караџића и многих других.

О награђеној песникињи и њеној књизи говорили су и чланица жирија др Драгана В. Тодоресков и директорка Завода за културу Војводине Смиљана Влајић. За награду је, иначе, конкурисало 20 песничких збирки, а поред Тодорескове, у жирију су били и песници Зоран Ђерић и Фрања Петриновић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести