Драгану Великићу НИН-ова награда за роман "Иследник"

Књижевнику Драгану Великићу додељена је данас НИН-ова награда за роман "Иследник" у издању "Лагуне".Одлуку је донео жири у саставу Божо Копривица (председник), Михајло Пантић, Јасмина Врбавац, Тамара Крстић и Зоран Пауновић.

Проф. др Пантић је уместо председника жирија прочитао образложење одлуке која није донета једногласно.За награђени роман "Иследник" Драгана Великића гласали су Пантић, Пауновић и Крстић, за "Анђео атентата" Светислава Басаре у издању "Лагуне" Јасмина Врбавац, а за роман Вулета Журића "Република Ћопић" (Службени гласник) гласао је Копривица.

У најужем избору биле су и књиге "La Sans Pareille" Милисава Савића (Агора), "Парк Логовској" Дане Тодоровић (Геопоетика) и "Рајска врата" Љубице Арсић (Лагуна).Према речима Пантића, награђени роман "сугестивно и слојевито је исприповедана прича о условљености појединца сложеним егзистенцијалним околностима на које се не може рационално утицати".

Жири је оценио да је Великић својим романом уобичајну архетипску релацију отац-син заменио преиспитивањем односа мајке и сина, пресудног за обликовање једне уметничке биографије."Успевајући да оствари равнотежу између префињено емоциоиналног исповедног тона и хронике минулог времена и конкретног простора, испуњеног међусобно условљеним судбинама, препуштеним хировима историје, Великић романом "Иследник" остварује висок уметнички домет приповедним поступком, темом и препознатљивим стилом, репрезентативан за савремени српски роман", закључио је жири.

Великић, који је већ освојио НиН-ову награду за "Руски прозор" 2007. године, рекао је да је изузетно изненађен одлуком жирија па зато није ни припремио говор и додао да ће оно што би хтео да каже, читаоци моћи да прочитају у наредном броју НИН-а.Према његовом мишљењу свих шест писаца, који су ушли у најужи избор, могли су да добију ово признање.

Великић је рекао и да га изузетно весели што је за проглашење добитника сала била препуна, што "потврђује значај који се даје НИН-овој награди".Он се оградио да не прати друштвене мреже, али да му је речено да је на друштвеним мрежама вођена полемика око доделе ове награде и да су падале опкладе ко ће од финалиста бити добитник.Великић сматра да ће ово призннаје проширити популарност његовог романа који је већ наишао на веома добар пријем код читалаца.

На проглашењу лауреата НИН-ове награде, у просторијама тог листа, био је и државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић који је саопштио да се то признање додељује под покровитељство Министарства и додао да је то пример правог споја културе и медија.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести