Енциклопедија Доситеана по плану

Културни центар Војводине „Милош Црњански” наставља са припремом персоналне енциклопедије Доситреја Обрадовића - „Енциклопедије Доситеана”. Подсетимо, реч је о дугорочном пројекту који се реализује периодичним објављивањем свески до коначног уобличења енциклопедије.
1

До сада су објављене четири свеске, које садрже одреднице према унапред постављеним тематским целинама, од појма просветитељства, преко Доситејеве поезије и басни, до његове преписка. Од места у којима је боравио или их је обишао током својих бројних путовања издвојена су она битна, попут Чакова, Книнског поља,  Смирне, а од личности према којима је имао релевантну релацију рецимо Јован Рајић, Георгије Магарашевић и Константин Пеичић.

До сада је објављено око 400 страна енциклопедијског текста, што чини приближно половину предвиђеног обима, с тим да је у припреми и пета свеска, па је пројекција да би пројекат могао бити заокружен крајем 2021. године. У КЦВ „Милош Црњански” (Нови Сад, Војводе Путника 2) данас су представљени досадашњи резултати на изради „Енциклопедије Доситеана”, о којима ће говорити њен главни уредник проф. др Никола Грдинић, као и сарадници на пројекту др Нада Савковић, др Жаклина Дувњак Радић и Сања Париповић.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести