Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске

БЕОГРАД: Изложба "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" биће отворена сутра у тој галерији.
izlozbа
Фото: Галерија Матице српске

Поводом обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу, изложба "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске" представиће уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињене у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. 

На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.

Наслеђе, испричано кроз митове и религије као основе европске културе, поље је у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. 

Као друга тема указала се слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. 

Прогрес је објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет, тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. 

Разноликост је темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Изложбом је понуђено једно од више могућих читања и сагледавања европских вредности и феномена кроз изложена уметничка дела, а с идејом да се публика подстакне на размишљање о њима. 

Изложбу прати двојезична публикација "Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska" са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Луке Кулића, Мирославе Жарков и Станиславе Јовановић, као и репродукцијама свих изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. 

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду кустоских вођења суботом и предавања. 

Изложба ће бити отворена до 16. септембра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести