46. Софест: Скупљање (не)развејаног перја

БЕОГРАД: Под слоганом „Скупљање (не)развејаног перја“ од 4. до 8. јула у Центру за културу Сопот биће одржан 46. Софест, а овогодишњи празник филма подно Космаја биће посвећен Александру Саши Петровићу и његовом остварењу „Скупљачи перја“, а поводом пола века од премијере у Кану.
skupljaci perja bekim fehmiu
Фото: Youtube Printscreen

Овим поводом на адресу Одбору фестивала стигло је писмо сестре Александра Саше Петровића, Радмиле Петровић Чворић, у коме је испричала чудесни сплет околности везаних за протагонисте „Скупљачи перја“, ремек дела наше кинематографије и њихове наследнике.

Моја унука Жилијет, рођена у Америци, прошле године је дипломирала глуму на Миделбери колеџу (Вермонт) и пре две године је провела једам семестар у Лондону, пише сестра Саше Петровица и наставља:

„Када се вратила на колеџ, приђе јој једна студенткиња и пита је да игра у њеном филму на шта је Жилијет пристала. Девојка јој је рекла да је Српкиња и да се зове Ника, а Жилијет да јој је мајка Српкиња, али да не говори српски. На то јој Ника исприча да је она из Београда и да јој је деда чувени глумац који је играо у филму 'Скупљачи перја'. Тада јој се Жилијет представила као унука Александра Петровића за кога је можда чула, јер је он направио чувени филм 'I even met happy gypsies“.

Одговор је био: „Па то је исти филм. У том филму је мој деда Беким Фехмију играо главну улогу“, пренела је Чворић причу о магичном везама међу људима, у уметности, идејама и сновима.

На програму фестивала наћи ће се 24 филма, од чега 19 у конкуренцији за једну од награда, док ће ван конкуренције бити приказан филм „Земља богова“ Горана Паскаљевића, најављено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града.

Стручни жири у саставу редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић доделиће Гран при за најбољу режију у вредности од 150.000 динара, као и награду „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку и женску улогу и признање за најбољи филм.

Жири публике такође ће одабрати најбољи филм, а Одбор фестивала донео је одлуку да Специјално признање за допринос филмској уметности припадне Оливери Катарини, која игра у Петровићевом остварењу.

Пре церемоније свечаног отварања фестивала, биће отворена изложба фотографија, плаката и докумената под називом „50 година Скупљача перја“, а Сопотом ће у фијакерима продефиловати аутори и глумци филмова који ће бити приказани током манифестације.

Свечаност ће употпунити наступ КУД Космај из Сопота, као и ватромет, а најављен је и наступ бенда „Ођила“.

Помоћник секретара за културу Града Београда Милан Лазовић рекао је да ове године Софест сарађује са Филмским центром Србије и Југословенском кинотеком, као и да је Град Београд издвојио 4,1 милион динара, што је повећање у односу на 3,5 милиона лане.

У оквиру пратећег програма 5, 6. и 7. јула биће организоване пројекције филмова за децу, а 7. јула панел дискусија „Скупљачи перја - међаш српског (југословенског) филма“.

Члан Одбора Софеста Александар Аврамовић верује да ће та дискусија донети „бар скице нових одговора на бројна питања о Петровићевој оставштини и о сакупљању или развејавању перја нашег филма и наших живота у минулих пет деценија“.

Аврамовић је казао да би програм Софеста био богатији новим врло добрим филмовима да је било пара за њихово финализирање и додао да се „овогодишњи фестивалски мозаик може разумети и као залагање за успостављање националног филмског фестивала па и као кандидатура Сопота за његовог домаћина“.

Софест ће се завршити специјалном пројекцијом филма „Скупљачи перја“, која ће бити уприличена после доделе награда.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести