„Ајвар”, „Јадници”, „Олег” конкуришу за Златни торањ

Филм чувеног шпанског редитеља Педра Алмодовара „Бол и слава”, за који је Антонио Бандерас добио награду за најбољу мушку улогу на овогодишњем Канском фестивалу, о младом редитељу који преиспитује своје изборе у животу док му се свет руши, а садашњост и прошлост преплићу, свечано ће отворити 20. јула Фестивал европског филма на Палићу.
e
Фото: Youtube Printscreen

Белгијски филм „Млади Ахмед”, који је браћи Дарден донео награду за најбољу режију у Кану, свечано ће затворити фестивал 26. јула. Филм говори о радикализацији белгијског тинејyера која га води у његов лични yихад. Оба филма биће приказана ван конкуренције у оквиру Главног програма, док је трећи овој групи филм „Извините, заборавили смо вас“ Кена Лоуча, такође приказан у Кану.

Током седам фестивалских дана биће приказано више од 130 филмова из целе Европе у 15 селекција, а већина ће имати своју српску или регионалну премијеру.  Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су Летња позорница на Палићу као и биоскопи Еуросинема, Абазија и Лифка.

Главни програм карактерише добар баланс између нових филмова реномираних аутора и, с друге стране, филмова младих редитеља, разноврстан је и сачињен од квалитетних филмова, а одликује их ангажованост коју “европски аутори носе у својим венама, каже селектор Ненад Дукић.

За награде Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, и Специјалну награду жирија, такмичиће се девет дугометражних играних филмова, а оцењиваће их петочлани међународни жири у саставу Том Бурке, Алеш Павлин, Силас Тузомеркас, Лоренс Тули и Марта Береш.

Међу најављеним филмовима су француски „Јадници“ (Лаy Ли), добитник Велике награде жирија у Кану прати тензије које владају између локалног становништва и полиције у току немира у предграђима Париза 2015. Светску премијеру имаће домаћи филм „Ајвар“ редитељке Ана Марије Роши. Вида (Наташа Нинковић) и Бане (СергејТрифуновић) су брачни пар који већ дуже време живи у Скандинавији. Имају успешне каријере, али немају децу. Бане у Београду има младу љубавницу, за коју је Вида сазнала  и о томе ћути. У главном програму је и најбољи словеначки филм у 2018. „Нећу да будем лузерка“ редитељке Урше Менарт, комедија која прати живот миленијалке Шпеле, историчарке уметности, у покушају да се осамостали и одрасте, као и литвански „Олег“ редитеља Јуриса Курсиетиса, приказан је у оквиру програма „15 дана аутора“ у Кану, а говори о младићу који се бори за преживљање, одлазећи на илегалан рад у Брисел.

Француски филм „Шта верујете“ (Сафи Небу), приказан је у програму „Панорама“ овогодишњег Берлинала са изврсном Жилијет Бинош, која глуми педесетогодишњу разведену учитељицу Клару. Са Берлинала стиже и израелско-немачки филм „Окован“ у режији Еинаима Шелија о надменом полицајцу, који посесивност изједначава са љубављу, и коме се руши моћан, али често неугодан свет мачизма, као и „Бог постоји, име му је Петрунија“ редитељке Теоне Митевске о Македонки која покреће хаос својим упадом на традиционалну церемонију намењену искључиво мушкарцима.

Најављен је и мађарски филм „Трезор“ ( Петер Бергенди) добио је 8 мађарских националних награда, а говори о крају мађарске револуције 1956, када полиција унајмљује осуђеног пљачкаша да обије трезор Министарства унутрашњих послова, као и немачки филм „Дело без аутора” (Флориан Хенкел вон Донерсмарк) инспирисан је стварним догађајима и говори о младом студенту сликарства Курту који се заљубљује у колегиницу Ели, чији се отац, познати доктор и професор, противи њеном избору.

Такмичарски програм „Паралеле и судари“посвећен је дугометражним играним и докумен- тарним филмовима из земаља некадашњег геополитичког истока Европе, који се баве питањима транзиције друштва и система, међуетничким односима, питањима идентитета и потреба за миром и суживотом, толеранцијом у најширем смислу.

Селектор програма је британски филмски критичар Нил Јанг, а квалитет изабраних филмова вредноваће трочлани жири у саставу Ник Пинкертон, Киерон Корлес и Весна Перић. У овом програму су мађарски филм Милорада Крстића „Рубен Брандт колекционар“, пољски „Свештенство“ награђиваног редитеља Војтека Смарзоњског, бугарски филм „Ирина“ (Надејда Косева). Најављен је и филм „Брусхалтер“  (Веит Хелмер) у коме игра Предраг Мики Манојловић, литвански филм „Преживели лето“ (редитељке Марије Кавтарадзе) „Нека буде светла“ словачког редитеља Марка Шкопа, албански „Заборављена планина“ (Ардит Садику), „Скандинавска тишина“ (Марти Хелде), грузијски филм „Жетва“ (Мишо Антадзе), драма „Оштрим ножем“  (Теодор Кун) као и три краткометражна филма: „Заједничка башта“ ( Витаутас Каткус), „Рана“ (Артур Сукиасан), и „Раздвојени“ (Диана Кам Ван Нгуен).

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести