Ана Мариа Роси: Миграције нису српски специјалитет

ПАЛИЋ: Филм “Ајвар” Ане Марије Роси премијерно ће бити приказан вечерас на Фестивалу европског филма Палић, а редитељка каже да он говори о људима и њиховом малом интимном односу. 
ana maria rosi
Фото: Tanjug (video)

То је прича о крају љубави двоје људи средњих година, али не мислим да је филм хермитички зато што је генерацијски. Оно што је генерацијско у њему је чињеница да су то људи мојих година, што ће рећи средњих година, без деце, који живе у иностранству и то је ситуација која је мени позната, којом сам окружена годинама, објаснила је Роси уочи премијере на Летњој позорници.

Вида (Наташа Нинковић) и Бане (Сергеј Трифуновић) већ дуже живе у Скандинавији, имају успешне каријере, довољно новца за пристојан живот и пса, али немају децу. Бане у Београду има младу љубавницу, за коју је Вида сазнала и о томе ћути.

Много људи је отишло одавде, негде другде су започели свој живот, али никада неће бити укорењени у тим срединама. То је и прича о проблемима људи без деце који може бити генерацијски, али и не мора, рекла је Роси, додавши да је цео филм радила покушавајући да схвати зашто су Вида и Бане несрећни. 

Каже да није најгора ствар отићи из земље. 

Људи се селе и миграција је нешто нормално свуда у свету. Нисмо ми измислили то, није то српски специјалитет. Оно што јесте забрињавајуће јесте велики број људи који одлазе и разлози зашто то чине. Већина људи не иде зато што не воли своју земљу, већ на време схвате да имају један живот и да постоји одређен број година које можеш дати једном друштву да се нешто промени. После неког времена кажеш, хајде да пробамо нешто друго, рекла је Роси.

Ајвар је, наглашава, метафора тих избегличких живота. 

Ајвар је најчешћи састојак сваког емигрантског српског кофера. Он има симболичку, географску и емотивну одредницу, појаснила је Роси.

Не види позитивне промене и констатује да је забрињавајуће што се промене на горе дешавају свуда у свету, и у Америци и у остатку Европе.

За неког ко је левог опредељења забрињавајуће је куда све то иде. У том смислу ми нисмо изузетак и то ме све плаши. Не видим да се на добро ишта помиче у овој земљи. Ја сам та генерација која се пита колико времена ти је требало да схватиш, шта си до сада радила овде. То је оно са чим се суочавате дневно. Онда имате оно, то је твоја земља, седиш, пробаш. Међутим, има разлога зашто толико људи на годишњем нивоу одлази из земље, казала је Роси.

Фото: Tanjug (video)

Након премијере на Палићу, филм, рађен у српско-црногорској копродукцији, биће приказан на фестивалу у Херцег Новом, следе пројекције на осталим домацћим фестивалима и на јесен биоскопска дистрибуција.

У филму играју и Весна Чипчић, Миодраг Крстовић, Павле Пекић, Гордан Кичић, Игор Боројевић, Александра Јанковић, Ивана Шћепановић, Паулина Манов, Бранка Петрић, Мирко Влаховић, Маја Тодоровић, Срђан Милетић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести