БАФТА: Финикс најбољи глумац, највише награда за "1917"

ЛОНДОН: На свечаној церемонији Британске академије за филмску и телевизијску уметност (БАФТА) остварењу "1917" додељена је награда за најбољи филм, а Хоакин Финикс је проглашен за најбољег глумца за улогу Џокера у истоименом филму.
hoakin finiks
Фото: Tanjug (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Ратна драма "1917" Сема Мендеза била је номинована за награду у девет категорија, а у чак седам је проглашена најбољом, између осталог за најбољи филм, режију, најбољи британски филм, звук, специјалне визуелне ефекте.

Највише номинација је имао филм "Џокер" - чак 11, а по 10 "Ирац", Мартина Скорсезеа и "Било једном у Холивуду", Квентина Тарантина, преноси РТС.

Хоакин Финикс је очекивано добио награду за најбољег глумца за улогу Џокера, док је најбоља глумица Рене Зелвегер за улогу Џуди Гарланд.

Бред Пит је добио БАФТА награду за најбољу споредну улогу за филм "Било једном у Холивуду", а Лора Дерн за исту категорију у женској конкуренцији за филм "Прича о браку".

Јужнокорејски филм "Паразит" добио је награде за најбољи оригинални сценарио и најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести