Beldocs од 3. до 10. септембра у Београду

БЕОГРАД: Међународни фестивал документарног филма Beldocs, који је ове године одложен због пандемије корона вируса, уместо у мају биће одржан од 3. до 10. септембра на неколико локација у Београду, најавили су организатори.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Поред филма "Говори да бих те видео” који ће отворити овогодишњи Beldocs након успешних наступа на фестивалима IDFA, Dok.fest Минхен и Doc Fortnight у Њујоршком музеју MoMA, на програму Белдоцса наћи ће се и други најзначајнији овогодишњи наслови документарног филма.

На репертоару ће бити остварења "За Саму" Вад Ал-Катеаб и Едварда Вотса и "Пећина" Фераса Фајада, који су били номиновани за Оскара.

Уз њих су и “Нестанак моје мајке” Бењамина Барезеа, номинован за “европског Оскара”, "Радови и дани (Таоко Шиођири у сливу Шиотани) К.В Винтера и Андерса Едстрема, добитник главне награде новог програма Берлиналеа Encounters, "Бесмртна" Ксеније Окхапкине, добитник награде за најбољи документарни филм фестивала у Карловим Варима, "Година открића" Луиса Љопеза Караска, добитника награде Тигар фестивала у Ротердаму, "Земља је плава као поморанџа" Ирине Цилик, који је овенчан наградом за најбољу режију у селекцији светских документараца фестивала Санденс.

У фестивалском програму биће приказано преко 120 документарних филмова и ВР/АР садржаја.

У плану је и Белдоцс маркет, богат програм за филмске професионалце из Западног Балкана, постсовјетских земаља, али и из других земаља са нашег континента, у оквиру кога ће 30 пројеката у различитим фазама развоја и продукције бити развијано и представљено потенцијалним купцима из Европе - телевизијским уредницима, представницима ВоД платформи, агентима продаје, националним фондовима, дистрибутерима...

Овај програм је од изузетног националног значаја јер стимулише развој националне савремене документарне кинематографије, кроз бројне програме и повезивања са релевантним међународним актерима филмске индустрије

Међународни фестивал документарног филма Beldocs ће се четврти пут заредом одржати уз подршку Европске уније кроз програм Креативна Европа MEDIA.

Од 2015. године када је Србија приступила овом програму, Удружење Белдоцс је укупно 13 пута до сада добило подршку овог програма за пројекте: Beldocs међународни фестивал документарног филма (4 пута), Beldocs Industry/Beldocs маркет (4 пута), #europeanfilmchallenge (3 пута), И AVA Doc (2 пута).

MEDIA препознаје Beldocs као један од најзначајнијих филмских фестивала у региону Западног Балкана, који се континуирано развија и професионализује у складу са европским стандардима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести