Белдокс завршен наградама Горловој, Попиводи...

БЕОГРАД: Фестивал Белдокс завршен је вечерас доделом награде за најбољи међународни документарни филм Украјинки Алини Горловој за "Ова киша ће заувек падати", док је у српској селекцији победила Марта Попивода са "Пејзажима отпора“.
beldoks tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"Било ми је веома важно да покажем мој филм овде, у Србији. Ви сте такође искусили рат, као и ми у Украјини, и у Сирији. Сигурна сам да сви схватају како је рат заправо само ружна ствар, која више не би смела да се понови", изјавила је добитница Горлова.

Чланови жирија Јун Хуа Чен, Марија Стојнић и Игор Марковић одлучили су да, између 11 остварења у Међународној такмичарској селекцији, награде филм Горлове у коме "призори...путовања једног човека из рата у рат...откривају провалију над којом је изаткана историја света".

Посебно признање међународног жирија добио је "мистичан, поетичан и сањив" белгијски филм "Холгут" редитељке Лизбет Де Селер, који лебди "од дечјих успаванки до дубоког шаманског доживљаја".

На свечаности у амфитеатру испред музеја Југославије, након што је њен филм проглашен за најбољи документарац Српског такмичарског програма, Попивода је рекла да је "огромна част добити једну овакву награду на Белдоксу и наравно код куће, у Београду".

Попивода је рекла да је награда посвећена главној протагонисткињи њеног филма партизанки Соњи, "која нажалост више није са нама, која нас је научила шта значи трансгенерацијска солидарност и љубав".

Чланови жирија Александра Миловановић, Тристан Примеги и Вук Перовић наградили су "Пејзаже отпора", између седам српских документараца, јер "са својом емпатијском топлином и оптимистичним тоном може да се носи са прошлим трауматичним искуствима".

Жири је награду за најбољу камеру Српског такмичарског програма доделио Сари Прерадовић за филму "Корени", а за најбољу монтажу су добиле Ана Жугич и Олга Кошарић за "Теленовела сиво у колору".

Посебно признање жири је доделио филму "Дида" као "непоколебљиво искреном породичном приказу који меша комедију и трагедију у личном сведочењу редитеља" Николе и Корин Швингрубер Илић.

Награда за најбољи кратки филм 14. Белдокса припала је Олги Луковниковој за филм "Мој теча Тудор", а чланови жирија Нил Јанг, Ива Племић Дивјак и Јосип Лукић су посебно признање доделили "У плиткој води" редитеља Марека Моучке из Словачке.

Награду за најбољи филм у селекцији "Белдокс тин" додељен је Анђели и Давору Ростухару за "Љубав око свијета", док је жири те категорије Посебним признањем наградио "Тинејџерске приче из карантина".

Међународни фестивал документарног филма Белдокс одржан је од 9. до 16. септембра у Београду, под слоганом "Ријалити чек", а затворило га је остварење "Белдокс тин" програма "Драга децо будућности" младог немачког редитеља Франца Бема.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести