“Београдски победник” уручен Неди Арнерић и Карену Шахназ

БЕОГРАД: Српској глумици Неди Арнерић уручен је вечерас у Сава Центру, у оквиру 46. Феста, “Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности, а исто признање уручено је руском редитељу Карену Шаханзарову за досадашње стваралаштво.
1
Фото: Tanjug

Арнерић је, примајући “Београдског победника” из руку градске секретарке за културу и председнице Одбора Феста Ивоне Јевтић, рекла да није баш сигурна да је право време да добије то признање.

“Не осећам се баш победником, јер се мени чини да ја своју животну и професионалну трку, надам се, још нисам истрчала. Хвала онима који мисле да је јесам већ истрчала и отрчала”, признала је Арнерић.

Она је нагласила да је у једноме победила.

“Трајем у континуитету као глумица преко 50 година, а имам само мало више. Било је ту успона, падова, пауза, лепих, тужних ствари, али верујте, да без вас, пре свега вас Београђана, који сте ми најближи, не бих могла да трчим. Хвала вам што сте ме подржавали и када ми је било најтеже”, рекла је Арнерић.

Она је захвалила на “дивном поклону” и изразила наду да ће “још живети и трчати по филмовима”.

Редитељ Лордан Зафрановић, предеседник жирија програма “Српски филм”, уручио је “Београдског победника” за досадашње стваралаштво руском режисеру Карену Шахназарову.

Шахназаров је посебно захвалио публици, нагласивши да сви аутори стварају за публику, да им је публика крајњи циљ.

“Једном сам у мемоарима Буњуела прочитао како је на премијери свог филма “Андалузијски пас”, стајао у мраку са каменчићима у џепу, спреман да гађа сваког ко изађе из сале. На премијери мог филма “Курир” једна старија госпођа је изашла и ја сам био спреман да је убијем, али се ипак вратила”, насмејао је Шахназаров публику у Сава Центру.

Руски режисер, коме је раније данас уручен и Златни печат Југословенске кинотеке, рекао је да је почаствован признањем “Београдски победник”, јер га много тога везује за Фест и српску публику.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести