Биковић: "Балканска међа" шаље антиратну поруку

БЕОГРАД: Београд ће 9. маја свечано обележити Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, а четрврти пут заредом, биће организована шетња "Бесмртни пук", а потом и велики концерт истакнутих руских и српских уметника и ансамбала и пројекција филма "Балканска међа" у којем једну од главних улога игра глумац Милош Биковић. 
Balkanska medja/Fonet
Фото: Balkanska medja/Fonet

"Балканска међа" је у Србији у самом врху гледаности од почетка ове године и филм је за два и по месеца приказивања погледало висе од 300.000 људи. 

Филм руског редитеља Андреја Волгина премијерно је приказан 21. марта. 

У филму играју Антон Пампушни, Гоша Куценко, Милош Биковић, Милена Радуловић, Миодраг Радоњић, Гојко Митић и многи други. 

Продунентска кућа "Архангел Студио" коју су основали глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић учествовала је у настајању "Балканске међе". 

Продуцентска кућа "Архангел Студио" коју су основали глумци Милош Биковић и Миодраг радоњић учествовала је у настајању "Балканске међе". 

Реакције на филм биле си опречне: од овација и статуса најгледанијег филма у Русији за време трећег викенда у марту до позива на забрану приказивања у британским медијима и саме забране у Бујановцу. 

Милош Биковић је за Тањуг казао да дуго нисмо имали овакав филм који би изразио осећања нашег народа говорећи о протеклим догађајима у нашој недавној историји.

"Без обзира на жанр који је условљен јасном и недвосмисленом поделом на протагонисте и антагонисте, лишен могућности за релативизацију мотива било које стране, "Балканска међа" шаље снажну антиратну поруку, поруку мира и помирења",каже он.

Веома је важно да су то пођеднако осетили и људи у Србији, Русији, баш као и на другим местима где је филм приказан, додао је глумац. 

"Ово је прича о љубави, савести, жртви и подвигу, и верујем да је то оно што оставља јак утисак на све оне који су погледали овај филм, али и на оне који су покушали да га забране. А то говори о њима, не о филму", казао је Биковић. 

Радоњић наглашава да сам број продатих карата и гледаност није био мотив екипе филма када је почело снимање "Балканске међе". 

"Много више били фокусарани на то да се филм, инспирисан оним сто је доживео нас народ, исприча на прави нацин. Оно сто ме је веома пријатно изненадило је цињеница да нас је публика поздрављала овацијама на премијери у сваком граду где је филм приказан", каже Радоњић. 

Верује да су те овације резултат осецања олаксања које публика доживи када погледа филм. 

"Осећања, које заправо значи ''Да, нисам луд сто осецам неправду!'' " казао је Радоњић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести