Бјелогрлић: Најуспешнија година у новијој историји српске кинематографије

БЕОГРАД:  Година на измаку је вероватно најуспешнија година у новијој историји српске кинематографије, истакао је данас председник Групације за кинематографију Драган Бјелогрлић на седници којој су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, представници Филмског центра Србије (ФЦС) и струковних удружења.
bjelogrlic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

На седници је најављен већи буџет Филмског центра Србије и два нова конкурса, за дебитански и дечији филм, а уједно се ради на новом статуту ФЦС.

Бјелогрлић је подсетио да је Групација за кинематографију при Привредној комори Србије оформљена пре четири године у тренутку када је био најмањи буждет за кинематографију и када две године ФЦС није расписивао конкурсе да би данас дошли до "рекордног буџета, континуираног расписивања конкурса, два нова конкурса (за национални и комерцијални филм), филма који је вратио гледаоце у биоскопе, представника у Кану, експанзије домаћих серија, повећања подстицаја и страних продукција". 

Оно на чему треба радити следеће године, према његовим речима, јесте да ФЦС добије нови статут који ће још прецизније установити његово функционисање.

"Ту пре свега мислим на избор чланова комисија, јер је врло битно да комисије чине људи од ауторитета. Према Закону о кинематографији комисије морају да имају по пет чланова и доста је тешко наћи толики број квалитетних људи", рекао је Бјелогрлић и предложио да се смањи број чланова на три и омогући у неким случајевима да одлучује и само једна особа што би, сматра смањило могућности манипулације.

Бјелогрлић сматра да треба ојачати Филмски центар Војводине и формирати филмске центре у централној Србији и на југу који би подржавали пројекте који би се бавили локланим темама.

Министар Вукосављевић је рекао да буџет ФЦС за наредну годину износи 1.105.040.000 динара што представља повећање од 9.93 посто у односу на претходну годину када је износио 1.005.230.000 динара.

За редовну делатност ФЦС опредељено је 48.801.000 динара, што представља повећање од 96,54 посто, док је за програмску делатност предвиђено 1.056.239.000 динара што представља повећање од 7,74 посто.

Вукосављевић се слаже са Бјелогрлићем о неопходности повећања одговорности комисија, које одлучују о расподели средстава на конкурсима ФЦС-а, и њиховог транспарентног рада и нагласио да се "мора створити атмосфера већег поверења у комисије".

Он је такође позитивно оценио ову годину када је кинематографија у питању и најавио да ће држава и у наредним годинама, колико је у могућности, повећавати средства.

Председница Управног одбора ФЦС Јелена Триван је констатовала да је 2018. - година великих успеха српског филма.

"Поново имамо велике хитове као што је "Јужни ветар" који јури ка милионитом гледаоцу, поново имамо дечији филм ("Злогоње") који је гледан у Србији и успешан на фестивалима и поново имамо велике филмове са националним темама као што је "Краљ Петар Први" и "Заспанка за војнике"", констатовала је Триван. 

Она је најавила за следећу годину два нова конкурса - за дебитански филм и дечији филм и додала да раде на новом статуту и новом правилнику, јер "оно што ФЦС у овом тренутку недостаје јесте процедурална уређеност".

Директор ФЦС Бобан Јевтић је рекао да је ове године спроведено 27 конкурса (поређења ради 2014. је било само шест), да је подржано 18 дугометражних играних филмова, 31 кратки играни филм са студентским експерименталним, 21 дугометражни документарни, 12 кратких документарних, 23 мањинске копродукције.

"Из Медиа програма само повукли 640.000 евра, седам фирми је први пут успело да добије средства из овог програма, такође и три фестивала (највише у региону) и први пут смо у целом региону добили за анимирани филм. Други велики успех смо остварили код Еуримажа од кога смо за већинске копродукције добили 800.000 евра, а са мањинским та бројка иде преко милион евра", рекао је Јевтић.

Он је најавио за следећу годину две велике манифестације: Имаго - конференција и додела награда директора фотографија из целог света и ЕАВЕ - најзначајнија продуцентска радионица у свету и најавио да ће календар конкурса бити објављен крајем ове или почетком следеће године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести