Брнабић: Србија најпожељнија локација за стране продукције

БЕОГРАД: Као Влада смо се доста борили и имали визију да вратимо Србију на пут једне од најпрестижнијих и најпожељних локација за снимање страних филмова и серија, рекла је данас премијерка Ана Брнабић, при посети филмског студија у коме се снима друга сезона америчке ТВ серије Предстража (The Outpost).
brnabich_izj12
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић додаје да од када је 2015. године усвојен сет о Подстицају за филмску продукцију Србија је постала најконкурентнија дестинација за стране продукције.

"Данас сте чули колико сви хвале наше људе, од зидара, преко људи који обрађују дрво до продуцената. Имамо добре људе, лепу земљу са природним локацијама и то нам је велика предност", објашњава премијерка.

Она додаје да је продукција која ради на серији "Предстража" разматрала дестинације попут Мађарске, Румуније, Бугарске, али су се ипак одлучили за Србију.

"Само од снимања ове серије инвестиција за Србију је негде око пет милиона евра, за осам месеци колико су овде. Велика ствар је не само за економију, већ и за културу", каже Брнабић.

Фото: Танјуг (Видео)

Влада Србије је спремна да још више улаже у овакве пројекте, јер како објашњава од 2015. Србија је у страну продукцију уложила око 13 милиона евра, а вратило се у буџет 80 милиона евра.

Извршни продуцент серије "Предстража", Кајнан Грифин, каже да је идеја да се други серијал снима у Србији настала са жељом да серија буде још боља и импозантнија од прве. 

Фото: Танјуг (Видео)

"Један од разлога ја могућност који нуди филмски центар Србије, а то је повраћај новца, поред тога фантастичне локације и сјајни људи који сарађују са нама", каже Грифин.

Поред студија, серија је снимана и на Калемегдану, Кошутњаку, Липовачкој шуми, а највећи утисак на њих, поред лепоте наше жемље, остављају људи који су увек пријатељски настројени, рекао је Грфин.

Костимограф Ивана Инглиш објашњава да како се по први пут једна цела сезона америчке серије снима код нас, створена је прилика да се на дуже стазе упосли много наших људи који ће учествују у читавој продукцији.

"Ја сам лично добила невероватну прилику да применим старословенске, балканске и на крају српске слике и наслеђе што ретко да бих могла у некој другој прилици, а да сам радила у некој страној продукцији", објашњава Инглиш.

Снимање другог серијала "Предстраже" у продукцији Electric Entertainment и Arrowstorm Entertainment почело је у Србији у јануару 2019. године.

Друга сезона серије "Предстраже" биће емитована се на каналу SCI FI овог лета и донеће још више авантуре и непредвидивих обрта, најављују из продукције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести