Да ли Нетфликсове 24 номинације значе ново доба Оскара?

ЛОС АНЂЕЛЕС: Стриминг видео сервис Нетфликс имаће другу прилику да на додељивању Награда америчке филмске академије следећег месеца преузме главну награду филмске индустрије од традиционалних холивудских филмских студија.
film
Фото: Niko Tavernise/Netflix via AP

Два Нетфликсова филма, мафијашки еп "Ирац" и брачна драма о разводу "Прича о браку", освојили су номинације за Оскара за најбољи филм који ће бити додељен 9. фебруара. Нетфликс је добио укупно 24 номинације, више него било који други продицент, преноси Ројтерс.

Гигант Силицијумске долине бориће се за Оскара против холивудских студија старих преко једног века, укључујући Јуниверзал пикчерс, Ворнер брос и Колумбија пикчерс.

Мрачна прича о пореклу стрипског јунака "Џокера“ води са 11 номанција. "Ирац", Јуниверзалов епски "1917" о првом светском рату и филм Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду", који је продуцирала Колумбија, добили су по 10.

Освајање оскара за најбољи филм побољшало би репутацију Нетфликса у филмској индустрији и дало би му нова права у све јачој конкуренцији у борби за гледаоце. Компанија је почела са издавањем оригиналних филмова 2015. године и покушава да изгради колекцију престижних филмова заједно са десетинама својих комедија, трилера и акционих спотова.

Но, пионир дигиталног видеа разљутио је власнике биоскопа инсистирајући да његови филмови буду доступни за стримовање истовемено или неколико недеља након приказивања у биоскопима.

Главни биоскопски ланци успротивили су томе и одбили су приказивање Нетфликсових филмова. Та пракса је такође натерала чланове филмске академије на дебату о томе како да дефинишу филм.

Прошле године Нетфликсова "Рома" номинована је за најбољи филм, али није победила.

Филмски критичар Овен Глајберман предвиђа је да ће сервис за стриминг поново изгубити у трци за главну награду од "1917" или "Било једном у Холивуду", док, како тврди, "Ирац" нема "то што је потребно да пређе линију".

За "Ирца“, који говори о нестанку вође синдиката Џимија Хофа, Мартин Скорцезе добио је номинацију за најбољег режисера, а Ал Пачино и Џо Пеши за споредне улоге.

Звезде филма "Прича о браку" Скарлет Јохансон и Адам Драјвер, који играју шоу-бизнис пар који води борбу за развод и старатељство, добили су номинације за главне улоге.

Међу осталим Нетфликсовим филмовима, "Клаус" и "Изгубио сам тело", номиновани су у категорији најбољи анимирани филмо.

Биографски филм „Двојица папа“ добио је три номинације.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести