Дани словеначког филма у Новом Саду, Вршцу, Ковину, Панчеву...

БЕОГРАД: Дани словеначког филма у организацији Друштва Словенаца "Сава" ове године ће се одржати пети пут, у седам градова у Србији, Београду, Новом Саду, Смедереву, Ковину, Панчеву, Нишу и Вршцу.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Београдска публика ће од 6. до 9. децембра, у згради Југословенске кинотеке имати прилику да погледа осам дугометражних филмова (три играна и пет документарних), и седам краткометражних филмова (четири играна и три документарна).

Ревију ће отворити остварење "Нећу више да будем лузерка", редитељке Урше Менарт, а потом и кратак филм "Рај", Митје Личана и Соње Просинц.

Другог дана публика ће имати прилику да погледа остварење "Збрисана", Михе Мацинија и Душана Јоксимовића, а потом и портрет проналазача Петра Флоријанчича, документарац Вена Јемерчича, "Стогодишњи сан".

Гости овогодишње филмске ревије су две групе пограничких и прекограничких Словенаца.

Киноатеље из Горице представиће своју продукцију, радионицу и документарну сагу "Мирен дан", Јана Мозетича, док ће се бројни чланови породице Кардош из Прекмурја представити филмом "Стриц Геза иде у Затурце", Штефана Кардоша.

Поред филмског програма, осмишљени су и пратећи програми ДСФ 2019, који ће садржајно употпунити ову манифестацију.

Отварање манифестације у 19.30 часова употпуниће Изложба поводом 100 година од рођења Франца Штиглица, истакнутог сценаристе, филмског и ТВ редитеља. Наредног дана у Кинотеци у 13 часова, њему у част биће уприличен и округли сто.

Публика ће имати прилику да поздрави госте из Кинотеке Словеније, Филмског центра Словеније и словеначког филмског архива, ауторе и ауторке филмова у програму, а разговор ће водити др Ивана Кроња.

Такође у Кинотеци наредног дана у 12 часова биће одржана презентација Киноатељеа Горица.

Трибина на тему: Граница одржаће се 9. децембра, са почетком у 13 часова, а говориће се о филмској уметности, етнологији, антропологији, географији и политичкој историји, а њен фокус биће мањинске културе и њихов начин живота, словеначке и друге етничке мањине у граничним подручјима Региона и некадашње СФРЈ.

Три дана пре почетка ревије ће у Дому културе студентски град бити приказани филмови студената АГФРТ и експериментални филмови словеначких мултимедијалних уметника.

Филмови са главног програма биће у истом периоду приказани и у Новом Саду, Смедереву, Ковину, Панчеву, Нишу и Вршцу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести