"Дара из Јасеновца" ипак у разматрању за Оскара

ЛОС АНЂЕЛЕС: Америчка Академија филмских уметности и наука објавила је листу од чак 366 филмова који су погодни кандидати за разматрање за најбољи филм године, где спада и домаће остварење “Дара из Јасеновца” Предрага Гаге Антонијевића, преносе светски медији.
dara iz jasenovca/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Најбољи филм ће освојити Оскара 25. априла приликом 93. доделе престижних награда, а сама листа је заснована на новим правилима које је условила пандемија ковида 19, што је саму доделу померила са фебруара на април.

Ово је највећи број потенцијалних кандидата у последњих 50 година у историји доделе Оскара.

На тај начин могу да се такмиче филмови објављени, односно емитовани до 28. фебруара и који су барем седам дана провели у биоскопима у једном од следећих подручја - Лос Анђелес, Њујорк, Заливска област Сан Франциска, Чикаго, Мајами и Атланта.

Листа од 366 наслова не садржи филм "Qуо вадис, Аида?" Јасмиле Жбанић, али је он већ ушао у ужи избор у категорију за најбољи страни филм где се такмичи са још само 14 наслова.

Упркос што су премијере многих филмова одложене 2020. године, број могућих кандидата порастао је у односу на 2019., када је у трци било 344 наслова.

У биоскопе спадају и драјв-ин објекти, као и стриминг платформаме, или ВОД сервиси, као и даље прихватљив сурогат за велико платно у доба короне.

Прошле године Оскара за најбољи филм освојило је остварење ван енглеског говорног подручја - контраверзни "Паразит", из Јужне Кореје, и то први пут у историји Оскара.

Остварења о којима се ове године говори као најозбиљнијим кандидатима за најбољи страни филм су "Nomadland", "The Trial of the Chicago 7", "Минари", "Promising Young Woman", "News of the World", "Sound of Metal", "Judas and the Black Messiah" и "Ma Rainey's Black Bottom".

Саопштено је 10. фебруара да је "Дара из Јасеновца" испала из трке за престижну награду Оскар, када је Америчка Академија филмских уметности и наука направила ужи избор кандидата за Оскара у девет категорија, а српски кандидат се није тада нашао на списку за најбољи филм на страном језику.

Академија је сада објавила списак филмова који се разматрају за кандидатуру у категорији Најбољи филм, и на том списку налази се и "Дара”.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести