ЏЕЈМС ДИН Глума га претворила у икону, а смрт у легенду

Џејмс Дин је једна од оних ретких звезда чији су лик и мит о њему далеко познатији него његови филмови.
1
Фото: Youtube Printscreen

Доживео је премијеру само једног од своја три филма, а трагична и бизарна смрт, која се догодила у тренутку када је постајао најславнији, са само 24 године, само је учврстила његов статус иконе, пише ЦДМ.

Џејмс Бајрон Дин родио се у Индијани 1931. године, где је живео кратко пре него што се породица, због очевог посла, преселила у Калифорнију. Мајка му је умрла када је имао девет година.

Чинило се како га је одувек занимала уметност. Свирао је виолину, плесао степ и волио да прави скулптуре. Најдражи му је хоби, рекао је једном свом менаџеру, био његов мотор.

- Знам много о њима и обожавам да их возим. Био сам на доста трка и заиста сам их добро одрадио – говорио је.

Напустио је факултет када му је професор драме рекао да се пресели у Њујорк и “бави тим занатом”.

Неко време је статирао и глумио у рекламама, а онда га је под своје узео легендарни Ли Страсберг 1951. године. Током следећих година развио је свој врло специфичан начин глуме који му је осигурао улоге у неким телевизијским серијама и представама на Бродвеју.

Филм “Источно од раја” његов је први прави успех, адаптација романа Џона Стајнбека 1952. године. Дин је мање - више импровизовао, а његова улога је оличење немира америчке младежи педесетих година.

Према слави, али и према смрти, јурио је метеорском брзином.

Иако се посветио пословима везаним уз глуму, никада није заборавио на своју другу страст – трке и моторе. Исте године када је била премијера “Источно од раја”, Дин је био учесник трка у Палмс Спрингсу и Санта Барбари. Купио је и нови Порше Спајдер, ком је дао надимак “мало копиле” и планирао да вози Салинас трку у Калифорнији.


Проклетство хаварисаног „поршеа”

Иако је сам ауто био хрпа лима, неки су његови делови спасени и индивидуално продати, а необичне ствари су се догађале онима који су споменуте комаде купили. Доктор који је купио мотор погинуо је такорећи чим је сео за волан. Други возач је купио два точка – али она су му експлодирала у исто време. Возач који је превозио лим са Поршеа склизнуо је са пута и погинуо.

На месту несреће и данас се оставља цвеће, виски и женски доњи веш.


Порше је до Салинаса требало да превезе на приколици, али у задњи час је одлучио да га сам вози до тамо. Уз њега је био његов механичар Ролф Вутерич. Дин је на путу око 15 и 30 добио казну због брзе вожње, ручао је у локалном ресторану уз пут око 16:45 и опет кренуо на пут. Око 17:45 видио је како према њима иде Форд који се припрема да скрене лево на раскрсници која је било испред њих. Дин је свом колеги рекао: “Тај лик мора да стане, видеће нас”. Два аутомобила су се сударила предњим делом.

Вутерич је катапултиран из аутомобила и имао је неколико сломљених кости. Форд се котрљао низ пут, а 23-годишњи возач, Доналд Турнапсид, прошао је с лаким повредама.

Порше се претворио у хрпу гвожђа и проклизао са пута, с Дином унутра. Први који су дошли на место несреће покушали су да га извуку из лимене хрпе, али се видело да Дин уопште није био у једном комаду.

И даље се не зна зашто се несрећа догодила. Турнупсид није оптужен ни за шта, а сведоци кажу како Дин апсолутно није јурио (вероватно јер је недавно кажњен). Бунтовник без разлога проглашен је мртвим мало након 18 сати, у Пазо Роблес Вор Мемориал болници.

Глума га је претворила у икону, а смрт у легенду. До данас се расправља о његовој сексуалности, карактеру, “дубини” и мотивацији, као и страстима.

Још једна легенда која је везана за смрт Џејмса Дина је она везана за његов љубљени аутомобил. Дин је чак снимио рекламу за пажљиву и сигурну вожњу у којој изговара реченицу: “Возите паметно, живот који спасите може бити мој”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести