Дигитализована "Национална класа" ускоро пред публиком

БЕОГРАД: Дигитално рестаурирана верзија филма "Национална класа" биће премијерно приказана београдској публици 29. септембра у Студентском парку.
1
Фото: Youtube Printscreen

Публику ће од 19 часова забављати "Београдски џез оркестар", који ће, између осталог, извести познату музику из филма "Флојд", а пројекција филма почиње у 20:30 часова.

Југословенски класик из 1978. године и један од најпопуларнијих српских филмова, снимљен је у режији Горана Марковића, у продукцији Центар филма.

Ово остварење познато је и по музици коју је компоновао Зоран Симјановић, текстове је писала Марина Туцаковић, а извођачи су нека од најпознатијих имена у региону – Дадо Топић, Слађана Милошевић, Оливер Мандић, Оливер Драгојевић и Лабораторија звука.

Циљ пројекта "Вип Кинотека", настао у сарадњи компаније Вип мобајл и Југословенске кинотеке, је да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја.

Тим пројектом, који тренутно обухвата десет филмских остварења, почео је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.

Специјалне пројекције филма "Национална класа" биће организоване 30. септембра у Свечаној сали Југословенске кинотеке.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести