Документарац о страдању Сиријаца кандидат за Оскара

ЛОНДОН: Аутори докуменатарног филма "За Саму" Вад ал-Катеаб и Едвард Вотс изразили су наду да ће његова номинација за Оскара подсетити на страдање Сиријаца у скоро деветогодишњем рата.
e
Фото: Youtube Printscreen

"За Саму" номинована је у категорији за најбољи документарни филм, пошто је добио четири номинација за британску награду БАФТА и награду на Канском фестивалу.

"Пре око три године био сам на месту где нисам знао да ћу бити жив или не, а сада сам под рефлекторима", рекла је за Ројтерс Вад ал-Катеаб.

"Надам се да је ово велика прилика да се баци светлост на ствари које нажалост и даље дешавају у (сиријској провинцији) Идлиб и такође се надам да ће народ Сирије добити извесну наду из успеха ''За Саму''", додала је ауторка филма.

Како наводи Ројтерс, филм је њено љубавно писмо њеној кћерки Сами.

Филм у коме је она наратор, направљен је из 500 сати материјала који је снимила током пет година, почев од времена почетка устанка у Алепу када је имала 18 година.

То је хроника њеног живота - заљубљивање у њеног пријатеља, доктора Хамзу, њихово венчање, рођење Саме, у време када се распламсава сукоб око њих.

Почела је да снима мобилним телефоном а касније је дошла до боље, професионалне опреме, пошто је почела повремено да извештава за британску телевизију из Алепа.

Ал-Катеаб, која је била у другом стању с друго кћерком, Тајмом, на крају је морала да напусти Алеп и преко Турске дође у Лондон, где је с Вотсом претворила стотине сати видео материјала у филм.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести