Документарци из доба Краљевине Југославије на јутјубу Кинотеке

БЕОГРАД: На Јутјуб канал Југословенске кинотеке постављено је још девет српских документарних филмова из доба Краљевине Југославије.
Jugoslovenska kinoteka foto: Jugoslovenska kinoteka
Фото: Југословенска кинотека

Разноврсна селекција обухвата историјске, етнолошке, спортске, путописне и друге документарце и репортаже, а најстарији је филмски документ Свечано освећење костурнице у Прњавору 5. новембра 1922. године.

У спомен-костурницу у том селу у Мачви сахрањени су посмртни остаци цивилних жртава аустроугарског терора из 1914. године.

Освећењу су присуствовале бројне истакнуте личности, а посебна вредност снимка је што се на њему појављује Арчибалд Рајс.

Следе живописни филмови "Свадба у Тополи" и "Свадба у Сланцима", у којима су 1930. године забележени свадбарски обичаји у Шумадији, односно у Подунављу.

Пажњу привлаче и филмски материјал Једриличарска група Аеро-клуба "Девети лети - четири краће сторије о летењу", од којих су две снимљене у колору, затим Отварање београдског сајма, који приказује свечаност поводом завршетка спектакуларног градитељског подухвата у нашем главном граду у јесен 1937. године.

Интересантни кадрови красе филм Дубровник "Град Св. Влаха", у режији Макса Шалмића из 1938. године, а ту су и репортажа "Музеј кнеза Павла" (1939), филм "Лепоте Старе планине, Миџора и Пирота са околином" (1940)...

У међуратном периоду српска документарна продукција је по својој свеобухватности и значају чинила базу целокупне филмске продукције Краљевине Југославије.

О томе сведочи и овај избор филмова, иначе објављених у другом делу ДВД издања Кинотеке "Разгледнице старог српског филма", у којем сада бесплатно може да ужива и најшира публика.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести