Досије Лабудовић - филм о Титовом сниматељу

БЕОГРАД: Пројекат дугометражног документарног филма “Досије Лабудовић” Миле Турајлић уврштен је међу 33 пројекта документарних филмова за овогодишње издање копродукционог и финансијског форума фестивала CPX: DOX у Копенхагену, саопштено је из Филмског центра Србије. 
mila turajlic
Фото: Youtube Printscreen

Форум ће бити одржан од 26. до 28. марта ове године, у склопу фестивала CPX: DOX од 20. до 31. марта. 

Филм “Досије Лабудовић”, који ће се том приликом у Данској надметати у категорији “Cinema“, настаје као копродукција Србије, Француске и Хрватске. 

Мила Турајлић каже за сајт Филмског центра Србије да филм говори о настанку Покрета несврстаних испричан кроз објектив камере човека који је тај узбудљив период снимао, оставивши сведочење о харизматичним политичким личностима које је окупила једна узбудљива политичка визија. 

Стеван Лабудовић, сниматељ “Филмских новости”, одређен је да прати председника (Јосипа Броза) Тита на путовањима мира, почев од прве пловидбе “Галебом” (од Египта) до далеке Индонезије, Индије и Бурме 1954. године. Том приликом су се срели Тито, Нехру, Сукарно, У Ну и Насер, а Стеванова камера је забележила рађање пријатељстава која ће постати темељац настанка Покрета несврстаних.  Стеванов живот добија неочекиван заокрет 1959. године када је делегација (алжирског покрета) ФЛН-а дошла да тражи подршку од Тита, каже Турајлићева и напомиње да је Југославија постала прва европска земља која је признала независни Алжир, а Тито им поред помоћи у виду оружја и униформи шаље и свог сниматеља. 

Задатак тог сниматеља је да направи снимке који ће помоћи Алжирцима да свету представе своју верзију онога што се дешава у рату за ослобођење од Француске. Стеван је послат на мисију од три месеца, а остао је у униформи ФЛН-а три године, све до освајања слободе. Његови снимци, као и највећи део фонда филмова о алжирском рату за независност данас се чувају у “Филмским новостима” у Београду.  Тај фонд Алжирци зову 'лес фондс Лабудовић' или “Досије Лабудовић”, каже Турајлићева. 

Према њеним речима, данас Стеван има 89 година и живи у скромном стану на периферији Београда, док у Алжиру ужива статус националног хероја, а његова камера и опрема су изложени у витрини националног музеја.

Пројекат филма “Досије Лабудовић” подржао је и Филмски центар Србије, као и паневропски филмски копродукциони фонд Eurimages.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести