Дубравка Лакић у Би-Би-Сијевом жирију за најбољи филм који је режирала жена

БЕОГРАД: Дубравка Лакић, филмски критичар дневних новина "Политика" из Србије, једна је од угледних филмских експерата позваних од стране ББЦ-а да учествује у одабиру 100 најбољих филмова светске кинематографије које су режирале жене, саопштили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Културна редакција ББЦ-а позвала је филмске критичаре, теоретичаре, програмске уреднике и предаваче из 84 земље да направе избор од 10 омиљених филмова режираних од стране жена.

Дубравка Лакић највише поена (10) доделила је чехословачком филму "Беле раде" у режији Вере Хитилове, из 1966, а међу првих пет на њеној листи 10 најбољих филмова нашли су се и "Пасквалино лепотан" Лине Вертмилер (1975), "Усвајање" Марте Месарош (1975), "Ноћни портир" Лилијане Кавани (1974), "Салам Бомбај" Мире Наир (1988), као и "Тони Ердман" немачке редитељке Марен Аде (2016) о којем је дала кратки критички приказ у оквиру ББЦ листе од 25 најбољих филмова.

Дубравка Лакић је српска филмска критичарка која од 1989. пише за лист Политика, члан је Европске Академије за филм Ефа, подпреседник Федерације критичара земаља Европе и Медитерана Федора, и члан Међународне федерације филмских критичара Фипресци.

Била је селектор Фестивала европског филма на Палићу, селектор интернационалног порограма фестивала Cinema City IFF Нови Сад, члан Савета београдског фестивала документарног филма Beldocs и члан УО Филмског центра Србије.

Осим по својим критикама и континуираном праћењу догађаја на међународној сцени већ три деценије, Дубравка Лакић је позната по својим бројним интервјуима и личним сусретима са великанима и величинама светске кинематографије.

Како на сцени међународне филмске критике ужива велики углед, у досадашњој каријери била је бирана за члана или председницу жирија на интернационалним филмским фестивалима у Кану, Берлину, Венецији, Сан Себастиану, Бусану, Солуну и многим другим.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести